Koliko se mora plaćati rad nedjeljom i pridržavaju li se poslodavci pravila?

Koliko se mora plaćati rad nedjeljom i pridržavaju li se poslodavci pravila?

Novinari portala tportal.hr su provjerili kako je prema važećim propisima regulirano plaćanje rada nedjeljom i blagdanom i pridržavaju li se poslodavci utvrđenih pravila.

Prema Zakonu radu, za rad nedjeljom, prekovremeni i noćni rad te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću.

Naime, postojećim rješenjem poslodavcu je prepušteno određivanje visine dodatka, a kako je zakonom određeno samo to da naknada za rad nedjeljom mora biti veća nego radnim danom, poslodavac teorijski može povisiti naknadu za jedan posto.

U praksi su bolje zaštićeni djelatnici u većim tvrtkama kojima je pravo na povećanu plaću utvrđeno kolektivnim ugovorom. U postojećim kolektivnim ugovorima za rad nedjeljom i blagdanima te prekovremeni rad dodatak na plaću kreće se od 30 do 50 posto.

Prema podacima od Državne inspekcije, inspektori rada lani su utvrdili više od 700 prekršaja te su u većini slučajeva protiv poslodavaca fizičkih i pravnih osoba podnijeli optužne prijedloge nadležnim sudovima te o utvrđenim nezakonitostima obavještavali i druga tijela radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.


Ostatak članka pročitajte na: tportal.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 07.02.2020.