Kako omogućiti rad i nakon 65. godine? Vlada će promijeniti čak šest zakona

Kako omogućiti rad i nakon 65. godine? Vlada će promijeniti čak šest zakona

Vlada će u potpunosti udovoljiti sindikalnim zahtjevima izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju u kojemu će radnici moći ići u mirovinu sa 65 godina života i 15 godina staža, dok će paketom od šest zakona regulirati mogućnost rada nakon 65. godine.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas će se održati sastanak sa sindikatima i poslodavcima o izmjenama šest ‘radno-mirovinskih’ zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine, nakon čega se otvara e-savjetovanje s građanima. Riječ je o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Sastanak je zakazan danas u osam sati u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Vlada se odlučila na izmjene tih šest zakona kako bi omogućila ostanak u svijetu rada i nakon 65. godine života, a nakon što je prihvatila zahtjeve inicijative “67 je previše”, koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana. Sindikalnim zahtjevima Vlada će u potpunosti udovoljiti izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju u kojemu će radnici moći ići u mirovinu sa 65 godina života i 15 godina staža, dok će paketom od šest zakona regulirati mogućnost rada nakon 65. godine.

Prvi korak je usaglašavanje sa socijalnim partnerima s kojima će u ponedjeljak biti održan sastanak, a intencija je da se tih šest zakona i Zakon o mirovinskom osiguranju usvoje po hitnoj proceduri, rekao je Hini glasnogovornik ministarstva Filip Dujmović. Nakon savjetovanja sa socijalnim partnerima, paket zakona će biti upućen na javno savjetovanje. Plan je da svih sedam zakona stupe na snagu početkom iduće godine.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala net.hr

Ponedjeljak, 23.09.2019. / net.hr