Ivan Večerin: Sjednem s prijateljima koji dignu 800 eura u danu.

Foto: Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Ivan Večerin: Sjednem s prijateljima koji dignu 800 eura u danu.

Ispred  Opće bolnice Dubrovnik u srijedu u pet do podne održat će se polusatni mirni prosvjed medicinskog osoblja kao poruka Vladi da su pripadnici struke ustrajni u borbi za svoja prava.

Pacijenti tijekom prosvjeda ničim neće biti zakinuti. Na svim odjelima osigurat će se nužan broj sestara i tehničara, a zaposlenici koji ne budu prijeko potrebni na odjelima priključit će se prosvjedu, koji uključuje i prekid ambulantnih pregleda.

Ivan Večerin, predsjednik dubrovačke podružnice strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, istaknuo je kako je prosječna plaća medicinske sestre u Hrvatskoj od 4500, početničke, do 6000 kuna, uz dežurstva i prekovremene sate, ako im to uopće plate.

Treća rata

- Na dubrovačkom području nema nezaposlenih sestara ni tehničara. Ako se ne okrenu turizmu, u dubrovačkoj bolnici imaju zajamčen posao - tvrdi Večerin, koji već 14 godina radi u Općoj bolnici Dubrovnik kao medicinski tehničar.

Posljednje dvije godine na čelu je dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara. Uspio je ono što mnogi u državi nisu – ovdašnjim se sestrama i tehničarima uplaćuje treća rata neplaćenih prekovremenih sati iz posljednjih pet godina.

- U zadnje dvije godine isplaćeni su nam višemilijunski iznosi na račun prekovremenih, jubilarnih nagrada, itd. Negdje oko 27 tisuća prekovremenih sati tijekom pet godina nije bilo plaćeno. Računajte, bolnicu jedan prekovremeni sat košta prosječno 55 kuna bruto.

Docent Bekić je izuzetno korektan ravnatelj koji nas je prvog tjedna svog mandata primio: Postavili smo prioritete i ovim riješili sva otvorena pitanja s upravom – kaže Večerin i dodaje kako je Dubrovnik najviše pogođen niskim plaćama u zdravstvu.

Cijene života

- Ne živimo svi od apartmana, a plaća medicinske sestre jednaka je u Dubrovniku i u Slavonskom Brodu, gdje su cijene života neusporedive. Zbog nedostatka ljudstva svi smo nezadovoljni i iscrpljeni. Kad mjesečno odradiš 50 do 100 prekovremenih sati, možeš izdržati dva, tri mjeseca, ali četvrti više ne.

Gubimo zdravlje, pacijent dobiva lošu uslugu, sustav puca. Dajemo 130 posto, a ne osjećamo da nam itko, od onih koji to trebaju reći, kaže hvala - kaže Večerin.


Cijeli članak dostupan na: slobodnadalmacija.hr

Četvrtak, 26.09.2019.