Idu izmjene tri zakona koji će drastično srezati broj lokalnih čelnika

Screenshot: HRT

Idu izmjene tri zakona koji će drastično srezati broj lokalnih čelnika

Sve općine, gradovi i županije obvezat će se da javno – na svojim internetskim stranicama – objavljuju sve isplate javnog novca iz svojih proračuna.

Ministarstvo pravosuđa i uprave počelo je proces izmjena triju zakona kojima će Vlada drastično smanjiti broj dužnosnika koji će se birati na lokalnim izborima 2021. godine, piše u srijedu Jutarnji list.

Funkcije zamjenika načelnika i gradonačelnika ukidaju se u svim jedinicama lokalne samouprave osim u gradovima s više od 35 tisuća stanovnika i u županijama. Osim toga, ukupan broj vijećnika i zastupnika u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama i skupštini Grada Zagreba smanjit će se za ukupno 20 posto.

Sve te izmjene u kumulativu bi svim općinama, gradovima i županijama donijele ukupne uštede od oko 100 milijuna kuna, jer se plaće gradonačelnicima, načelnicima i njihovim zamjenicima, kao i naknade vijećnicima i zastupnicima u lokalnim “parlamentima” isplaćuju iz proračuna općina, gradova i županija.

Izmjene Zakona o Gradu Zagrebu, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi – koje će omogućiti spomenute uštede – bit će gotove do konca rujna, doznaje Jutarnji list neslužbeno u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Osim toga, izmjenama zakona, poručili su iz Ministarstva, sve općine, gradovi i županije obvezat će se da javno – na svojim internetskim stranicama – objavljuju sve isplate javnog novca iz svojih proračuna.

U 428 općina, 129 gradova i 20 županija do sada se birao – zajedno s općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima – ukupno 671 zamjenik, 434 zamjenika općinskog načelnika, 197 zamjenika gradonačelnika i 40 zamjenika župana, piše u srijedu Jutarnji list.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 13.08.2020. / www.poslovni.hr