Hrvatska na korak do investicijskog rejtinga kod sve tri najvažnije rejting agencije

Hrvatska na korak do investicijskog rejtinga kod sve tri najvažnije rejting agencije

Kreditna agencija Moody’s poboljšala je svoju ocjenu kreditnog rejtinga za Hrvatsku

Međutim, i nakon ovog poboljšanja Hrvatska se nalazi u investicijskom dijelu rejtinga kod agencije Standard & Poor`s i Fitch te u neinvesticijskom rejtingu kod agencije Moody's.

Nakon pogoršanja ocjena u godinama krize pozitivni trendovi u kretanju rejtinga ili izgleda započeli su za Hrvatsku krajem 2016. godine kada su sve tri najveće agencije u par mjeseci poboljšale negativne izglede za Hrvatsku u stabilne.

Zadnje poboljšanje ocjene ili izgleda bilo je 10.06.2019. kada je Fitch poboljšao svoju ocjenu i time Hrvatskoj kao druga agencija dodijelio investicijski rang. Prethodno je to učinio Standard&Poors.

Trenutna situacija u kretanju rejtinga ili izgleda prvenstveno je određena globalnom situacijom i prisutnom pandemijom, a manje unutarnjim čimbenicima. Stoga je Fitch u travnju izmijenio izglede za Hrvatsku s pozitivnih u stabilne, što nije bilo neočekivano s obzirom na procijenjeni pad BDP-a za ovu godinu od oko 9%, te prateći rast proračunskog deficita i javnog duga. Takav pad BDP-a se naravno ne može promatrati izdvojeno iz globalnog okruženja jer bi i gospodarstvo Europske unije prema procjenama europske komisije trebalo pasti za 7,4%, a globalno gospodarstvo za -4,4%.

Moody's se inače pokazao kao rejting agencija najmanje sklona promjenama ocjena. Kada se promatra Hrvatska, u dugom razdoblju od 1997. godine Moody's je svoju ocjenu do jučer promijenio samo dva puta, dok su Fitch i S&P svoje ocjene mijenjali po šest puta.

Ovo je svakako dobra vijest za Hrvatsku, i korak do investicijskog rejtinga kod sve tri najvažnije rejting agencije unatoč trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom.

Članak je prenesen s portala ICTBusiness.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 16.11.2020. / www.ictbusiness.info