Dve kune povišice - za toliko je veća svibanjska mirovina prosječnog umirovljenika

Dve kune povišice - za toliko je veća svibanjska mirovina prosječnog umirovljenika

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je podatke o mirovinama koje su ovoga mjeseca isplaćene hrvatskim umirovljenicima

Najveća promjena dogodila se u travnju zbog usklađivanja pa je prosječna mirovina porasla sa 2.507 na 2.522 kune, dakle 15 kuna. Svibanj donosi još jedno povećanje, a ono iznosi ni manje ni više nego – dvije kune u prosjeku!

Prosječna mirovina za 1,14 građana umirovljenih prema općim propisima isplaćena ovog mjeseca iznosi 2.524 kune, što je dvije kune više nego u travnju te 15 kuna više nego u prethodnim mjesecima ove godine, zbog prvog ovogodišnjeg rasta usklađivanjem s potrošačkim cijenama i plaćama.

Bez osoba koje primaju i inozemnu mirovinu, prosjek nešto manje od milijun preostalih umirovljenika penje se na 2.829 kuna te iznosi 42 posto udjela u prosječnoj plaći.

Najnižu mirovinu od 1.690 kuna prima više od 261 tisuću građana. U obiteljskoj i invalidskoj mirovini, koje za svega 50-ak kuna prelaze iznos od 2.000 ih je oko 330 tisuća. Riječ je o preko pola milijuna građana s primanjima nižima od praga siromaštva u Hrvatskoj. Najviše imaju prosječni starosni umirovljenici sa 40 i više godina staža, 3.852 kuna.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala mirovina.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 22.05.2020. / www.mirovina.hr