Dok jedni otpuštaju radnike, drugi rade punom parom

Dok jedni otpuštaju radnike, drugi rade punom parom

Provjera s hrvatskim tvrtkama pokazala je da prehrambena i kemijska industrija rade punim kapacitetima i zasad uspijevaju sve odraditi dosadašnjim radnicima, a trgovina zapošljava i dio mesne industrije.

Potrošači se sve više povezuju s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima od kojih direktno naručuju i preuzimaju hranu, doznaje 24sata.

Marko Kozjak je direktor digitalne platforme Vee Mee, koja kupce povezuje s više od 1200 OPG-ova u cijeloj Hrvatskoj, i kaže da je na njegovoj tražilici unatrag nekoliko dana potraga kupaca za OPG-ovima porasla za oko 200 posto.

Dok je ugostiteljski i turistički sektor bačen potpuno na koljena, domaća prehrambena i kemijska industrija rade punom parom i maksimalnim kapacitetima. Redom su posao organizirali i u tri smjene, sedam dana u tjednu, a trgovine prehrambenim proizvodima zbog ogromnog pritiska zapošljavaju nove radnike.

I dalje se najviše prodaju konzervirana hrana, sredstva za čišćenje i higijenu, potvrđuju iz Konzuma. Zbog velike količine posla, njihovih 11.000 radnika organiziralo se u smjenski rad, rade maksimalnim kapacitetima i - traže nove radnike, a navode i kako će dobiti veće uskrsnice nego lani i da će za prethodni rad dati nagradu od 15 posto po satu.

U Sparu također traže nove zaposlenike, a kao dodatnu mjeru zaštite počeli su u trgovinama postavljati zaštitne pregrade od pleksiglasa koje postavljaju na blagajnama, na info putovima i na kioscima.

Proizvođački sektor također ima golemi pritisak i proizvodnja je u pojedinim granama zaista drastično porasla. Zasad rade s punim kapacitetom, ali još nemaju potrebe za zapošljavanjem novih radnika.

Iz Pliva Hrvatske odgovorili su kako prvenstveno rade na proizvodnji sredstava za dezinfekciju kako bi neometano opskrbljivali zdravstvo i tržište. Iako nisu odgovorili koliko su točno dodatnih ljudi zaposlili, iz Podravke također potvrđuju da im se proizvodnja povećala.

Više se radi i u mesnoj industriji koja se ionako pripremala na veći pritisak pred Uskrs i turističku sezonu pa zasad nemaju potrebe za novim radnicima, nego se raspoređuju u smjenske poslove. Iznimka je mesna industrija Gavrilović koja je ipak dodatno zaposlila ljude.

Iz mljekarske industrije primjećuju da su se zbog epidemije promijenile kupovne navike. Potražnja za tim proizvodima višestruko je veća, ali sad se kupuje ono što ide za obiteljski doručak. Iako rade više, u Dukatu ne misle uskoro zapošljavati nove radnike. Radnici Meggle Hrvatska na svim proizvodnim linijama rade u tri smjene svih sedam dana u tjednu, ali ni oni ne namjeravaju dodatno zapošljavati unatoč velikoj potražnji.

Iz Francka potvrđuju da je i njihova prodaja veća za čak trećinu u odnosu na isto razdoblje lani. Radi se u više smjena, a za svoje zaposlenike organizirali su besplatne obroke koji im se dostavljaju u pogone.

Uz Plivu, koja radi punim kapacitetima, i Saponia Osijek podigla je proizvodnju, najviše svojih sapuna, a onda i ostalih proizvoda za čišćenje.

Odgovarajući na pitanja svi proizvođači bez iznimke apelirali su na jedno - da država osigura nesmetan protok robe i sirovine za nastavak proizvodnje, ne samo unutar države, nego da se osigura lakši protok preko granice. Naročit apel poslala je Pliva Hrvatska koja uvozi mnoge sirovine i za proizvodnju lijekova.

Predstavnici tvrtki su napomenuli i kako je bitno da se osigura stabilan tečaj kune kako ne bi bilo velikog poremećaja na tržištu.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala 24sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 06.04.2020. / www.24sata.hr