‘Da poslodavcu kažete da se sutra ne možete pojaviti na poslu zbog toga što imate 'burnout', vjerojatno biste dobili otkaz.’

‘Da poslodavcu kažete da se sutra ne možete pojaviti na poslu zbog toga što imate 'burnout', vjerojatno biste dobili otkaz.’

Konstantna iscrpljenost i stres na poslu bi uskoro mogla ući i u medicinski dosje. Takozvani ''burnout'' je sada i službeno proglašen medicinskom dijagnozom. ‘Burnout’ se definira se kao kronični stres vezan uz radno mjesto koji se nije uspješno rješavao. Sindrom uključuje tri skupine simptoma: osjećaj manjka energije i izmorenosti, povećanje otuđenosti i negativističkih osjećaja prema poslu i umanjenu profesionalnu učinkovitost. ‘Sindrom izgaranja’ odnosi se na profesionalni kontekst i ne primjenjuje se za opisivanje iskustava iz drugih sfera života. 

‘Burnout’ je već dugo tema mnogih rasprava, no jasan konsenzus i definicija oko njega nešto je oko čega se znanstvenici nisu mogli složiti. O ovome su novinari iz Večernjeg lista i s dr. med. Suzanom Večerić, psihijatricom koja im je pobliže objasnila ovu problematiku. – Uvođenje PTSP-a kao posebnog nozološkog entiteta 1980. godine u DSM III omogućilo je bolje dijagnosticiranje i liječenje psihičkih posljedica ekstremnog stresa. Povezivanje kliničke slike psihičkog poremećaja sa specifičnim stresorima koji je izazivaju poboljšalo je liječenje, ali nije olakšalo eliminaciju označenih stresora u socijalnom polju (rat, nasilje, nesreće). ‘Sindrom izgaranja’ na poslu, odnosno ‘burn out syndrome’, uveden je u Međunarodnu klasifikaciju bolesti i srodnih zdravstvenih problema (MKB 11) pod šifrom QD85 – kazala je dr. med Suzana Večerić.

Psihijatrica je u kontekst stavila u hrvatsku situaciju te je mišljenja kako naši poslodavci ne bi baš oduševljeno prihvatili ovu dijagnozu. – Da svojem poslodavcu kažete da se sutra ne možete pojaviti na poslu zbog toga što imate 'burnout', vrlo vjerojatno biste dobili otkaz. Ista je stvar i s mobingom jer se mobing i dalje ne smatra dijagnozom, već protupravnom radnjom nad drugom osobom. Svi liječnici u Hrvatskoj koriste za administriranje bolesti i zdravstvenih problema MKB sustav pa će se šifra QD85 sigurno koristiti. Što će to značiti u životu osobe koja ima ‘sindrom izgaranja’ na poslu, teško je reći. Sumnjam da će poslodavci biti impresionirani tom dijagnozom ali bi bilo dobro da je uzmu u obzir, ako ne iz humanih razloga, onda zbog činjenice da pojedinačna profesionalna učinkovitost utječe na ukupnu uspješnost tvrtke – zaključuje psihijatrica.


Ostatak članka pročitajte na: večernji.hr

 

Petak, 31.05.2019.