Čak 15 posto zaposlenih je postalo višak zbog neradne nedjelje?

Čak 15 posto zaposlenih je postalo višak zbog neradne nedjelje?

Iako trgovci žele raditi, koronakriza i protuepidemijske mjere već su im izazvali velike probleme u radu, a ti će problemi s vremenom postati i veći, upozorava Denis Čupić, upravitelj Westgatea.

To je i glavni razlog zašto trgovci ni ne očekuju povratak na razine prodaje kakve su bile prije izbijanja koronakrize, piše Jutarnji list. Primjerice, ograničenje broja kupaca koji u istom trenutku mogu biti u trgovini, kao i mjere po kojima bi, recimo, odjeću trebalo probavati kod kuće, umjesto na prodajnom mjestu, za mnoge su kupce dovoljan razlog da odustanu od kupnje, što će za posljedicu imati i manji promet u dućanima.

Trgovci su još uoči krize kupili ljetnu kolekciju, koja im stoji na skladištu, no u nedostatku prihoda, a i s poremećenim dobavnim pravcima, u pitanje dolazi nabavka jesenske i zimske kolekcije. To znači da bi mnogi prodavači odjeće jesen zapravo mogli dočekati s praznim policama. Kada je riječ o prometu, Čupić smatra da prvih dana ne treba očekivati veliku navalu posjetitelja jer su ljudi još u strahu.

- Manji promet značit će i da će trgovci morati prodavati robu jeftinije od svojih kalkulacija. Već smo počeli pripremati i manje akcije - ističe Čupić. Ipak, čini se da trgovcima najveći problem ostaje neradna nedjelja, koju je Stožer 'progurao' u koronakrizi, pa od odgovornih traže da preispitaju tu odluku. Obustava rada nedjeljom znači da bi i 15 posto radne snage u trgovini moglo postati višak. Dodamo li tome i da uskoro ističu Vladine mjere pomoći održavanju zaposlenosti, već u lipnju bi, strahuje naš sugovornik, mogao krenuti novi val otpuštanja radnika koji su postali višak.


Izvor: Jutarnji list

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 08.05.2020.