3. maj gradit će polarni kruzer, a za 6 mjeseci Uljanik počinje s radom

3. maj gradit će polarni kruzer, a za 6 mjeseci Uljanik počinje s radom

Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala državna jamstva za kredit tvrtki MKM Yachts iz Rijeke za gradnju polarnog kruzera, te Uljanik Brodogradilištu 1856 za kredit za pokretanje proizvodnje

Putem HBOR-a će se izdati jamstvo tvrtki MKM Yachts u iznosu od 80,1 milijun eura, što je 80 posto ukupnog kredita od 100,7 milijuna eura za izgradnju polarnog kruzera za naručitelja PEC 2 LIMITED s Malte, tvrtke članice Scenic Grupe, a čijem je vlasništvu i MKM Yachts. Trup tog broda gradit će 3. maj.

Ugovor za gradnju putničkog broda kapaciteta 237 putnika, sklopljen je 7. svibnja. Scenic Grupa samo u europskoj floti posjeduje 23 broda za riječna krstarenja. Ugovorni rok isporuke je 15. studeni 2022. Avans će iznositi gotovo 67 milijuna eura, što je 40 posto od vrijednosti broda, a ostatak će se osigurati kreditom. Pored ovog broda, Scenic namjerava u Hrvatskoj izgraditi još seriju brodova iste namjene, i to u 3. maju.

Drugo jamstvo kod HBOR-a izdat će se Uljaniku 1856 za pokretanje proizvodnje, i to do iznosa od 32,5 milijuna kuna uvećano za troškove i kamatu.

Vlada je 26. ožujka ove godine donijela odluku o prijenosu koncesije na pomorskom dobru na Uljanik Brodogradnju 1856 čime se ostvario preduvjet za nastavak brodogradnje u Puli.

Samir Hadžić, danas rukovoditelj u novoj tvrtki, nekada jedan od čelnika Stožera za obranu brodogradnje u pulskom škveru, kaže kako bi se kredit mogao realizirati kroz mjesec dana.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 04.09.2020. / novac.jutarnji.hr