Stručnjaci: Loši šefovi uzrokuju srčani udar

Bezobzirni šefovi ne samo da nam posao čine dodatno stresnim nego povećavaju i rizik od bolesti srca svojih zaposlenika, a i od srčanog udara, tvrde stučnjaci.

Bezobrazni šefovi

Švedski tim stučnjaka pronašao je čvrstu vezu između lošeg vodstva i rizika ozbiljnih bolesti srca na ispitivanju provedenom na tri tisuće muških zaposlenika. Također se pokazalo kako se rizik povećava što dulje osoba radi za istu tvrtku.

Stručnjaci navode kako osjećaj zaposlenika da ne vrijedi i da nema potpore na poslu može uzrokovati stres koji nerijetko potiče nezdravo ponašanje poput pušenja koje vodi do bolesti srca.

Dokazano je da nepravedni šefovi svojim zaposlenicima dižu krvni tlak koji je također jedan od rizika za zdravlje srca.

Za potrebe ove studije muškarcima u dobi od 19 do 70 godina praćeno je zdravlje srca gotovo jedno desetljeće. Za to vrijeme zabilježena su 74 slučaja lakših i težih srčanih udara, akutne angine ili ishemijskih srčanih bolesti.

Svaki od ispitanika imao je za zadatak ocijeniti način poslovanja svojih šefova, npr. koliko daleko su postavili ciljeve za svoj kadar te koliko su dobri u komunikaciji i davanju povratnih informacija.

Oni zaposlenici koji su za svog šefa reki da nikako nije kompetentan imali su 25 posto veći rizik od bolesti srca dok su oni koji su radili u istoj tvrtki više od četiri godine imali rizik od 64 posto.

I.Vi, Vecernji.hr

Utorak, 25.11.2008.