Nova bolest zaposlenih: e-mail stres

Ciljevi, rokovi i stizanje na vrijeme na posao dugo su opterećivali mnoge zaposlene, ali danas se čini da urede preplavljuje novi problem: e-mail stres.

Prema najnovijem istraživanju, velik se broj radnika žali da ih svakodnevno preplavljuje nepregledni niz e-mail poruka. Dok se bore s porukama koje ih prekidaju u tekućim poslovima i umaraju ih, radnici postaju frustrirani i neproduktivni.

Zaposlenici su također pod pritiskom da odmah provjeravaju i na vrijeme odgovore na poruke, pri čemu neki provjeravaju svoje mail adrese i po 40 puta na sat. Dokazano je, osim toga, da mnogi od njih puno češće provjeravaju mailove nego što to priznaju u anketama.

Psihologinja Judith Ramsay i statističar Mario Hair, oboje sa Sveučilišta Paisley kraj Glasgowa, otkrili su da više od trećine ispitanika osjeća pritisak samo zbog količine mailova i obaveze da brzo odgovore. Čak 28 posto radnika osjeća da poruke manipuliraju njima, dok se tek 38 posto izjasnilo kao 'opušteno' jer ne odgovaraju odmah, a ponekad ne odgovaraju ni tjedan dana.

Nedjelja, 01.12.2013. / tportal.hr