Mitovi o savršenom životu: U kojem trenutku novac postaje težak teret?

Mitovi o savršenom životu: U kojem trenutku novac postaje težak teret?

Imati novca i biti bogat smatra se jednim od pet najvažnijih uvjeta za sreću, premda brojna istraživanja pokazuju da je put do sreće vrlo kompleksan

Kod zgrtanja bogatstva, smatra Paul Dolan, autor bestselera "Zauvijek sretni: kako izbjeći mit o savršenom životu", najveća je zamka postati ovisan i trebati uvijek više. Zato je ključno znati prepoznati kad je dosta, piše novac.hr.

Premda granica o važnost novca za sreću varira, prema najpoznatijem istraživanju koje su proveli ekonomisti Daniel Kahneman i Angus Deaton, vrhunac sretnog života za Amerikance je kada zarađuju 75 tisuća dolara godišnje. Potom slijede prekomjerna potrošnja i ekstravagancija koji nose sve manje zadovoljstva, a sve više brige. Oni koji zarađuju deset milijuna dolara godišnje tek su neznatno sretniji od ljudi koji za njih rade.

Osim bogatstva, Dolan smatra da postoje još četiri mita o sreći: imati uspješnu karijeru, biti zaljubljen, udati se ili oženiti te imati djecu. Biti bankar ili odvjetnik, kaže on, ne čini ljude pretjerano sretnim, svakako ne sretnijim nego biti frizer ili prodavač cvijeća. "Dobar je posao onaj u kojem se osjećate dobro, a ne onaj koji nosi veću zaradu", kaže Dolan.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 12.03.2021.