''Čuvaj se ženske ruke'' - Svakodnevno raste broj zaštitarki u Hrvatskoj

"Protekle dvije godine znatno se povećala ženska populacija u našem poslu. Žene su se osobito iskazale na zahtjevnijim poslovima te iskazale veliku sposobnost organizacije. Inače, mi smo žene počeli zapošljavati još 1994. godine, ali u zadnje vrijeme, kako smo izrazito zadovoljni njihovim rezultatima, taj smo proces intenzivirali" - kaže Slaven Mikelić, direktor regionalne podružnice Sokol Marica, jedne od tri najveće zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj.

Ne tako davno zaštitarke su bile prava rijetkost; dok danas direktori zaštitarskih tvrtki kažu da ih sve više zapošljavaju jer je rad sa ženama kvalitetniji, a iskazale su se i na zahtjevnim poslovima.

Sve veća potreba tvrtki za zaštitom imovine, zbog porasta pljački i razbojstava, dovela je do toga da zanimanje zaštitara postane jedno od najtraženijih u Hrvatskoj, a prema najnovijim trendovima i sve više žena se odlučuje na to zvanje. Doduše, mnoge od njih odlučuju se na to jer teško dolaze do posla u zvanjima za koja su se školovale. Biti nezaposlena žena, osobito u srednjoj dobi, i tražiti posao, danas nije nimalo lako, reći će žene koje na burzi rada čekaju zaposlenje. - Naša tvrtka kćer "G.S. Edukator" provodi program izobrazbe čuvara i zaštitara već deset godina. Do prije nekog vremena žena je bila prava rijetkost na tečaju. Danas je to česta pojava, pa nema tečaja da se na njega ne upišu barem dvije-tri kandidatkinje. Tako smo u posljednje dvije godine obrazovali ukupno 30 žena za obavljanje zaštitarskog posla - kaže Hrvoje Šimac, direktor Gradske sigurnosti u Splitu. Šimac ističe nekoliko osnovnih razloga zainteresiranosti žena za ovo zanimanja koje široka javnost još uvijek percepira kao isključivo muško.

Siguran posao

- Glavni razlog porasta prijava žena je sigurno zapošljavanje, naime, nakon završetka tečaja, posao se može naći odmah i bilo gdje. Nadalje, žene vole rad s ljudima - tvrdi Šimac.

Iskustva s tečajeva koje provodi "G.S. Edukator" govore izrazito pozitivno o ženama zaštitarima.
- Žene bez problema svladavaju i praktični dio izobrazbe koji se odnosi na držanje, nošenje i gađanje iz vatrenog oružja kao i samoobranu. Niti kasnije, na najrizič-nijim poslovima u bankama ili novčarskim institucijama, gdje je obavezno nošenje vatrenog oružja, nije bilo nikakvih problema. Svi naši klijenti su bili izrazito zadovoljni. Također, žene mogu raditi neke poslove koje muškarci ne mogu, primjerice kod poslova osiguranja utakmica, koncerata ili sličnih događaja, samo "zaštitarke" smiju pregledavati posjetiteljice - zaključio je direktor Gradske sigurnosti.

I u tvrtki Ipon security za žene zaštitare imaju samo riječi hvale.

- Rad sa ženama je kudikamo kvalitetniji, one su učinkovitije i komunikativ-nije negoli mlađi dečki. U našoj tvrtki imamo 15 posto ženskoga kadra, a samo u zadnjih mjesec dana smo zaposlili pet cura. U edukaciji za tjelesne čuvare imamo četiri žene čija su vještine jednake onima bilo kojeg muškarca - rekao nam je Darko Kovačević, direktor ove tvrtke.

Davorin Perić
Slobodna Dalmacija, 18.07.2007.

Srijeda, 18.07.2007.