'Poslodavci trebaju hitne otpise obveza i pristup novcu, želimo postići tri glavna cilja'

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić / Foto: hup.hr

'Poslodavci trebaju hitne otpise obveza i pristup novcu, želimo postići tri glavna cilja'

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) apeliraju da u ovome trenutku treba spasiti gospodarstvo odnosno da poslodavci za vrijeme trajanja krize uzrokovane koronavirusom trebaju otpis svih obveza i pristup likvidnim sredstvima preko raznih institucija.  

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić istaknuo je u ponedjeljak u priopćenju da u svim pregovorima HUP želi postići tri glavna cilja.

Prvo, da za vrijeme trajanja ograničenja kretanja radi koronavirusne bolesti svakom poslodavcu koji je time pogođen bude osiguran što veći bespovratni grant za plaće i poslovanje.

Kako ističe, cilj je pregovaranja da vlast na svim razinama ne šalje nikakve račune, otpisuje sve obveze poslodavcima za vrijeme spomenutog vremena (parafiskalni nameti, koncesije, komunalne obaveze, članarine..).

"Sve ono što se ne uspije otpisati, treba se odgoditi, uključujući i sve obveze nastale u prethodnom vremenu, a reprogramirati sve s počekom od minimalno tri mjeseca, koliko očekujemo da će karantena trajati, do 15, 24 mjeseca. Nadalje, osigurati svim poslodavcima pristup likvidnim sredstvima preko EU fondova, HAMAG-BICRA, HBOR-a i komercijalnih banaka za trenutno, a naročito za vrijeme nakon karantene. Trebamo spasiti gospodarstvo, trebamo hitne otpise“, naglasio je Majetić.

U priopćenju stoji i da je HUP u proteklom razdoblju intenzivno od svojih članica prikupljao zahtjeve za nužnim mjerama i prijedloge koje Vlada RH treba poduzeti u ovoj izvanrednoj situaciji, a kako bi omogućila podršku svim pogođenim tvrtkama, odnosno, sektorima u premošćivanju izrazito teške situacije u kojoj se nalazi hrvatsko gospodarstvo.

"U namjeri da budemo maksimalno učinkoviti, s Vladom RH smo tijekom cijelog proteklog mjeseca pregovarali o horizontalnim, prioritetnim mjerama ključnim za gospodarstvo dok smo sve zaprimljene sektorske mjere i prijedloge obrađivali kroz granska udruženja HUP-a te na dnevnoj bazi, cijeli protekli tjedan, slali prijedloge resornim ministarstvima, najviše Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta", navodi se u priopćenju.

U iscrpnom dopisu objavili su dio popisa horizontalnih - prioritetnih - zahtjeva koje je HUP tražio od Vlade kao i pregled najvećeg dijela zahtjeva i prijedloga članica HUP-a prema svim tijelima, sortirano po datumima kada su službeno urudžbirani. Objavili su i prioritetne mjere za pomoć gospodarstvu koje su komunicirali tijekom svakodnevnih pregovora s Vladom RH, resornim ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave (JLS).

Ističu tako da su 3. ožujka predložili Vladi mjeru za očuvanje radnih mjesta kojom bi se isplaćivala potpora za skraćivanje radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje radnik ne radi. Predložili su i da za vrijeme poslovne neaktivnosti poslodavci ne mogu plaćati doprinose i poreze s odgodom, već da država mora otpisati sva ta davanja.

Po HUP-u, nužna je i obustava plaćanja svih obveznih članarina i naknada za vrijeme trajanja poslovne neaktivnosti i suzbijanja koronavirusa, ali i otpis plaćanja prema JLS-ima: doprinosa, naknada i parafiskalnih nameta - spomeničke rente, komunalne naknade, vodne naknade, naknade za korištenje ljetne terase, takse na tvrtku, i druge obvezne namete.

Nadalje, tražili su i ukidanje svih ostalih poreza i naknada za koncesije, a ne odgodu njihova plaćanja za vrijeme trajanja krize, smanjenje stope poreza na dobit i odgodu plaćanja predujma poreza na dobit te ukidanje obveze obračuna plaće/propisane godišnje osnovice za direktore.

HUP-ov prijedlog je i uvođenje  obveze plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji i to počevši s razdobljem od 1. ožujka  2020. za isporuke koje su uslijedile nakon tog datuma, kao i obustavu ovrhe za porezna davanja za vrijeme izvanrednog stanja, odnosno povlačenje ovrha za prisilnu naplatu poreza koje su aktivirane nakon 1. ožujka 2020...

Slične teme:


Ostatak vijesti pročitajte na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 24.03.2020. / jutarnji.hr