Poslodavac iz snova: Austrijska tvornica odlučila svim radnicima isplatiti 3000 eura bonusa!

Poslodavac iz snova: Austrijska tvornica odlučila svim radnicima isplatiti 3000 eura bonusa!

Prema prognozama ekonomskih analitičara inflacija u Austriji do kraja proračunskog kvartala trebala bi doseći 8.7%. Inflacija u Hrvatskoj preskočila je 12%. Medijalna plaća u Austriji iznosi nešto više od 3 tisuće eura, dok je u Hrvatskoj oko tisuću eura.

Austrijska vlada ranije ljetos reagirala je paketom mjera za borbu protiv inflacije koja u toj zemlji raste iz mjeseca u mjesec. Jedna od mjera koju su zastupnici u Beču izglasali jest da svaka tvrtka ima mogućnost svojim zaposlenicima isplatiti jednokratnu stimulaciju, odnosno bonus, u iznosu od najviše tri tisuće eura po osobi u neto iznosu.

Ipak, malo je vjerojatno bilo da će i jedna tvrtka u neizvjesnoj situaciji, potaknutom krizom zbog rata u Ukrajini, posegnuti za tom mogućnosti. Međutim, jedna tvrtka iz Štajerske dokazala je suprotno.

Prema pisanju "Kleine Zeitung", tvornica papira Brigl & Bergmeister iz Niklasdorfa u Štajerskoj sada je jedna od prvih tvrtki koja je poduzela taj korak i isplaćuje bonus na troškove života od maksimalno 3.000 eura svakom od približno 520 zaposlenih. Iz blagajne poduzeća u džepove radnika ide 1,5 milijuna eura, prenosi Fenix-Magazin.de

I to bez ikakvih odbitaka jer je premija zahvaljujući državnoj mjeri oslobođena poreza, pristojbi i doprinosa. "Dakle, bruto za neto", sretno kaže generalni direktor i direktor financija Maximilian Luger.

Suizvršni direktor Markus Bammer želi se zahvaliti zaposlenicima i dodatno ojačati pozitivnu radnu atmosferu: "Unatoč svim nedaćama koje je uzrokovala korona, dostupnost sirovina i rat u Ukrajini, nikada nismo morali ugasiti strojeve zahvaljujući velikoj predanosti i vrlo visokoj lojalnosti naših zaposlenika."

Pozitivan rezultat u prvoj polovici 2022. sada omogućuje isplatu te svote.

"Iznos smo u potpunosti iskoristili jer nam je to dopušteno s poduzetničke strane, a možemo i zbog općih uvjeta", nastavio je Bammer. Međutim, samo 250 zaposlenika u Austriji ima punu korist od plaćanja 1:1.

Bonus iz antiinflacijskog paketa ne vrijedi za njihovih 270 kolega u Vevčama u Sloveniji. Za njih je posebno plaćanje oporezivi dohodak. "Ali mi isplaćujemo iste bruto iznose, nažalost samo drugačije stižu", objašnjavaju Luger i Bammer. Isplate će započeti u rujnu, a potom će biti raspoređene u sljedeća tri mjeseca.

Izvor: vecernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: Austrija, plaća
Ponedjeljak, 29.08.2022. / www.vecernji.hr