Novi zakon o useljavanju i radu u Njemačkoj donosi velike promjene

Novi zakon o useljavanju i radu u Njemačkoj donosi velike promjene

U petak je Bundestag prihvatio izmjenu migracijskog zakona koji širom otvara vrata stranim radnicima.

Jedan dio zakona odnosi se na prava podnositelja zahtjeva za azilom i pravila prilikom protjerivanja osoba za koje ne postoji pravna osnova boravka u Njemačkoj, a drugi dio zakonskog paketa odnosi se na useljavanje stručne radne snage izvan zemalja Europske unije, piše Deutsche Welle.  

Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego i za sve one koji pronađu zaposlenje 'koje odgovara njihovoj kvalifikaciji'. I to za sva zanimanja a ne samo za ona koje njemačka Agencija za zapošljavanje proglasi deficitarnima kao što je to bio slučaj i dosad.

Velike novosti

Velika novost je i ta da će onima sa stručnom kvalifikacijom biti omogućeno i da prije samog zaposlenja dođu u Njemačku kako bi ovdje tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest mjeseci, a uvjet je da se tražitelj može sam uzdržavati.  

No najveća novost je da njemački poslodavac koji želi zaposliti radnika koji ne dolazi iz neke od zemalja Europske unije (ili Njemačke) više ne mora dokazivati da na EU tržištu nije uspio pronaći adekvatnu radnu snagu.

Zakon predviđa i "lakše i nebirokratskije" priznavanje stranih stručnih diploma i svjedodžbi. To bi se, između ostalog, postiglo tako da se spoje procesi izdavanja vize i priznavanja stručne diplome.  

Posebna pravila za starije od 45 godina

Posebna pravila će vrijediti za useljenike starije od 45 godina. Oni će dobiti dozvolu jedino u slučaju da im radni ugovor jamči zaradu od najmanje 3700 eura bruto kako u starosti ne bi pali na teret države zbog premalih mirovina.  

A što je sa zemljama Balkana za koje još uvijek vrijedi tzv. pravilo za Zapadni Balkan?

Podsjetimo, pravilo o Balkanu je zasad ograničeno do kraja ove godine. Novi zakon o useljavanju bi po svoj prilici, trebao stupiti na snagu početkom 2020.

Pravilo o zapadnom Balkanu za izdavanje vize nije uvjetovalo kvalificiranu stručno naobrazbu ili visokoškolsku diplomu što je kod novog zakona o useljavanju stručnjaka slučaj.

Također, problematična su i njemačka konzularna predstavništva u kojima su kandidati za iseljavanje mjesecima, a nerijetko i godinama čekali na termin za izdavanje vize za Njemačku. I to usprkos svim potrebnim dokumentima.

"Od svih zakona iz migracijskog paketa Zakon o useljavanju stručne radne snage je za mene najvažniji i najnužniji. No da bi on pokazao svoj učinak, duga čekanja za vizu moraju biti skraćena", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova i jadan od idejnih tvoraca novog migrantskog paketa Horst Seehofer tijekom rasprave u Bundestagu...

Ovu i slične vijesti pronađite na portalu index.hr

Utorak, 11.06.2019. / index.hr