Dostavljači hrane i vozači morat će biti u radnom odnosu?

Dostavljači hrane i vozači morat će biti u radnom odnosu?

Europska je komisija sredinom prošlog tjedna pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima o tome kako poboljšati radne uvjete osoba koje rade putem digitalnih radnih platformi.

Početak savjetovanja poklopio se s povijesnom presudom iz Milana u kojoj su talijanski sudovi naredili četirima velikim tvrtkama za dostavu hrane da zaposle više od 60 tisuća radnika koji rade na dostavi te plate više od 700 milijuna eura novčane kazne jer im nisu osiguravali odgovarajuće uvjete rada.

Na meti talijanskog pravosuđa našli su se internetski giganti Foodinho-Glovo, Uber Eats, Just Eat i Deliveroo nakon što su sudski istražitelji zaključili da su talijanski dostavljači gotovo svakodnevno izloženi pogibelji te da rade u uvjetima kojima se krše sve postojeće norme radnog prava, piše Večernji list

S vrha EU pokrenuta je politička akcija da se uspostave jasnija pravila igre.

Javno savjetovanje trajat će najmanje šest tjedana, tijekom kojih će udruge poslodavaca i sindikati iznijeti svoja mišljenja 'o potrebi i smjeru mogućeg djelovanja EU za poboljšanje uvjeta rada putem platformi'. Mnoge od tih platformi dostupne su i u Hrvatskoj te su preko njih angažirane na tisuće dostavljača.

U praksi dostavljači nemaju klasičnog radnog vremena, pauza, godišnjih odmora, ali ni osiguranje za slučaj nezgode ili bolovanja. Plaćeni su ili prema usmenom dogovoru ili na osnovu brže-bolje sklopljenih sporazuma s pojedinim sindikatima, do kojih je u Italiji, na primjer, došlo nakon prvih sudskih presuda.

I hrvatsko ministarstvo rada najavilo je da će se predstojeća izmjena Zakona o radu odnositi i na rad putem online platformi te istaknulo da će i Hrvatska tražiti način da ljudima koji tako rade osigura određenu zaštitu, vodeći pri tome brigu o fleksibilnosti koja je uz takav rad vezana. 


Izvor: Večernji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 08.03.2021.