Top 7 poslova koji su dobri za zdravlje

Top 7 poslova koji su dobri za zdravlje

Svaka karijera ima svojih pozitivnih i negativnih strana, ali postoje i poslovi koji su ipak zdraviji od drugih.

Dugo radno vrijeme, manjak odmora, sjedilački tip posla, stres, duga putovanja na posao... ovo su samo neki od čimbenika koji loše utječu na vaše fizičko i psihičko stanje.

Tako primjerice sjedenjem na poslu više od 6 sati povećavate rizik za obolijevanjem od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa II, nekoliko vrsta karcinoma te vam neaktivnost skraćuje životni vijek za 7 godina.

Naš organizam nije stvoren za sjedenje te ako već obavljate posao koji iziskuje dugo sjedenje, pokušajte biti aktivni izvan radnog vremena. Pogledajte u kojim su to profesijama ljudi fizički aktivniji nego ostali.

1. Fitness trener

U ovom ćete poslu sigurno odvojiti više vremena na zdrav način života nego osoba koja radi u primjerice računovodstvu; redovita tjelovježba i zdrava prehrana postat će vaša svakodnevica, a vjerujemo kako ćete se osjećati bolje no ikada. Upravo zbog toga posao fitness trenera jedan je od "zdravijih" poslova kojima se možete baviti.

2. Softverski inženjer

Iako se na prvu možda čini kao dosta nezdrava profesija jer iziskuje puno vremena provedenog pred računalom te malo fizičke aktivnosti, upravo ga njegova fleksibilnost čini poželjnim poslom. Imate veću slobodu kreiranja svojeg slobodnog vremena, posao možete raditi od kuće, iz parka ili s plaže, a mnoge IT firme imaju i teretane ili sobe za opuštanje.

3. Poštar

Poštari dnevno prijeđu i po nekoliko kilometara, stoga nas ne čudi zašto je njihov posao pripao kategoriji zdravih poslova. U ovoj je profesiji svaki dan novi izazov, a izravan kontakt s ljudima posao poštara čini još zanimljivijim.

4. Nutricionist

Kao što je već poznato, hrana je gorivo, ali ujedno i najbolji lijek koji čovjek ima, a upravo su nutricionisti ti koji proučavaju njezine blagodati i učinke na organizam. Prednost je ove profesije ta što znate na koji način hrana djeluje unutar tijela te s lakoćom možete pripremati zdrave obroke za sebe i svoju obitelj.

5. Vrtlarstvo

Možemo reći kako su osobe koje se bave ovom profesijom pravi sretnici! Oni svoj posao obavljaju u prirodi te su u blizini zelenila, a vjerujemo kako ste svi svjesni dobrobiti koje ona ima na čovjekovo zdravlje, poput smanjenja stresa, krvnog tlaka, rizika od pojedinih bolesti i slično. Međutim, ovaj posao je ipak malo fizički zahtjevniji te se ne preporučuje osobama koje pate od nekih bolesti kralježnice.

6. Kiropraktičar

Kiropraktičari ne sjede cijeli dan za radnim stolom, nego se neprestanu kreću i ostaju aktivni dok rade. Isto tako, imaju holistički pristup medicini u odnosu na kolege iz sličnih profesija te medicinskim stanjima pristupaju na prirodniji način.
Skloniji su samozapošljavanju te su kao takvi pod manjim stresom, a upravo se zbog toga mogu više posvetiti obitelji i prijateljima.

7. Instruktor joge

Joga je zasigurno jedan od rijetkih poslova u kojima je "radna" atmosfera opuštajuća i umirujuća. Osim toga, instruktori joge moraju biti usredotočeni na smirivanje uma i poboljšavanje psihičkog, ali i fizičkog zdravlja drugih. Ovaj posao zahtijeva i dobru kondiciju, tako da je joga idealan posao jer uključuje fizičku aktivnost, ali i nisku razinu stresa.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala 24 sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 12.08.2020. /  www.24sata.hr