Šaljivi kolege u prosjeku imaju bolji radni učinak

Šaljivi kolege u prosjeku imaju bolji radni učinak

Ozbiljan posao i humor su na prvi pogled dva oprečna pojma i na poslu bismo se trebali ponašati strogo poslovno, ne miješajući emocije u rad. 

Ili ipak ne?

Jedan od pionira na polju istraživanja humora, psiholog s doktoratom na području razvojne psihologije, Paul E. McGhee od 1968. proučava utjecaj humora na ljudsko zdravlje. Vjerovali ili ne, ovaj gospodin od 1989. napušta znanstvenu karijeru te većinu svog vremena posvećuje savjetovanju tvrtki pri uvođenju humora u organizacijsku kulturu. 

Objavio je 13 knjiga i više od 50 znanstvenih radova na temu humora, a još uvijek je živ i vrlo aktivan na tom polju. Priča se da je jednom čak i uspio ispričati dobar vic. 

Iako su psiholozi proveli brojna istraživanja na temu humora na radnom mjestu, u pretrazi znanstvenih radova za ovaj članak nisam naišao niti na jedno istraživanje koje je ustvrdilo štetnost humora na poslu. Vjerojatno najobuhvatniji znanstveni rad na tu temu 2012. godine proveli su Mesme-Magnus, Glew i Viswesvaran napravivši metaanalizu 49 različitih istraživanja.

Zaključili su da je humor, pazite sad, povezan s poboljšanim radnim učinkom. 

Osim toga, zaposlenici koji se više šale u prosjeku su zadovoljniji svojim poslom, imaju bolju koheziju unutar radne grupe ili tima, boljeg su zdravlja, učinkovitije rješavaju poslovne probleme, manje zabušavaju na poslu  i postižu bolje rezultate na još nekoliko drugih pozitivnih mjera koje doprinose radnom učinku. 

Zbog svega navedenog, humor na radnom mjestu u većini slučajeva treba poticati, a ne sprječavati.

Smatram da humor dovodi do povećane radne uspješnosti prvenstveno kroz smanjenje doživljenog stresa i poboljšanje međuljudskih odnosa. Ako se s nekim možemo našaliti, lakše ćemo prebroditi stres i osjećat ćemo veću povezanost s tim ljudima što će nas potaknuti da radimo marljivijeBit će manje nesporazuma i grešaka u komunikaciji, a teško da možemo biti u lošem odnosu s nekim s kime se često dobro nasmijemo. Tako da humor vidim kao lijek za narušene međuljudske odnose, ali i kao izvrsnu mjeru predostrožnosti. 

Humor je prepoznat i kao jedna od temeljnih snaga ljudskog karaktera u Klasifikaciji ljudskih snaga i vrlina, vodećeg okvira u psihologiji za proučavanje onog najboljeg u ljudima. Upravo sam navedenu klasifikaciju koristio za pisanje knjige „Snaga ljudskih vrlina“ u kojoj osim humora obrađujem različite karakterne snage nužne za uspjeh u poslovnom svijetu poput hrabrosti, kreativnosti, timskog rada, vodstva i upornosti. Više detalja o knjizi možete pronaći na ovom linku, a članak bih zaključio simpatičnim i istinitim citatom pokojne američke novinarke, Mignon McLaughlin:

Smisao za humor velika je obrana protiv manjih problema.“ 

Stoga kada ste sljedeći put u dilemi šaliti se na poslu ili ne, sugeriram da se našalite iz strogo poslovnih razloga! 

Nikola Greb, mag. psych. -- Savjetnik za prodaju i ljudske potencijale u Mireo d.d.

pričajte nam priču


Nikola Greb, mag. psych. - Savjetnik za prodaju i ljudske potencijale
Nikola Greb rođen je 1. travnja 1993. godine u Zagrebu. U osnovnoj školi ostvarivao je vrhunske rezultate u šahu ukupno osvojivši više od 40 odličja, uključujući i naslov državnog prvaka te nastupivši na europskom i svjetskom prvenstvu u šahu. Ulaskom u pubertet svoj mir nalazi u borilačkim sportovima gdje ispucava višak energije. Kao junior osvaja šest medalja u kick boxu. Otprilike u isto vrijeme počinje se zanimati za ljudsku prirodu i filozofska pitanja. Odlučuje se za studij psihologije na kojem prve dvije godine studira s posebnim žarom. Na trećoj godini se sve više počinje zanimati za primjenu psiholoških znanja i vještina u praksi te pojačava svoje aktivnosti van fakulteta na uštrb učenja. Preddiplomski studij završava s odličnim uspjehom na Hrvatskim studijima, a diplomski upisuje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te ga završava s vrlo dobrim. Tijekom fakulteta pokrenuo je jedan od najvećih šahovskih klubova za rad s mladima u Hrvatskoj s dvojicom prijatelja, volontirao u nekoliko studentskih organizacija, radio brojne studentske poslove, ostvario zapažene rezultate na nekoliko studentskih natjecanja te sudjelovao na i uspješno vodio više od 20 lokalnih, nacionalnih i međunarodnih projekata. Početkom 2020. objavljuje knjigu Snaga ljudskih vrlina, a trenutno radi kao savjetnik za prodaju i ljudske potencijale u Mireo d.d.

Utorak, 20.04.2021.