Rasterećenje

Vlada ukida još 33 pristojbe, građani će rjeđe morati po biljege, na šalterima ćete nešto i uštedjeti, dok uvođenje novih nameta većina ipak neće osjetiti

Vlada ukida još 33 pristojbe, građani će rjeđe morati po biljege, na šalterima ćete nešto i uštedjeti, dok uvođenje novih nameta većina ipak neće osjetiti

Ministarstvo financija u javno savjetovanje uputilo je novu Uredbu o tarifi upravnih pristojbi kojom se planira ukidanje ili smanjenje brojnih pristojbi što ih naplaćuju tijela državne uprave.

Građani će osjetiti najveće rasterećenje, a manji dio se odnosi na poduzetnike. Nova uredba, ipak, predviđa i rast nekih nameta, a njaviše će biti pogođeni putnici s vizama.

Ukidanje nameta provodi se u sklopu akcijskog plana smanjenja neporeznih i parafiskalnih davanja usvojenog prošle godine. Vlada je tim planom predvidjela ukupno 50 mjera rasterećenja, a 33 mjere odnose se na smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja koja se plaćaju temeljem zakonskih ili podzakonskih akata.

U prvom krugu provedenom prošle godine smanjeni su vodni doprinos, turistička članarina i naknada za korištenje šuma u korist poduzetnika. Sada su red došle upravne pristojbe koje značajnim dijelom opterećuju građane. Sudeći po osjetnom smanjenju tarifnih brojeva (s 95 na 58) u uredbi, ubuduće ćete puno rjeđe posezati za novčanikom ili trčati po biljege prilikom obilazaka državnih ureda.

Najvažnija promjena je da se za rješenja za koja nije propisana posebna pristojba i žalbe protiv rješenja više ne plaćaju upravne pristojbe pred tijelima državne uprave.

Ovime se ukida pristojba od 20 kuna koju su građani plaćali na zahtjeve, molbe, prijedloge, prijave i druge podneske što su se odnosili na poslove katastra nekretnina, državne izmjere, registra prostornih jedinica, registra zgrada i katastra infrastrukture. Ukida se i pristojba za sva rješenja dobivena od navedenih ustanova, koju sada plaćamo 50 kuna.

Ako se žalite na neko rješenje koje dobijete od tijela državne uprave, više nećete morati platiti pristojbu koja sad iznosi 35 kuna. Državni uredi više vam neće naplaćivati ni 20 kuna za opomene kojima pozivaju na plaćanje računa, piše Tportal.

Ukidaju se i brojne pristojbe koje smo plaćali MUP-u za ishođenje različitih dozvola. Među ostalim, brišu se pristojbe koje smo plaćali prilikom izdavanja putovnica (35 kuna), izdavanja vozačkih dozvola (15 kuna), produženja njihova trajanja (5 kuna) i sl.

Manji dio izmjena odnosi se na rasterećenje poduzetnika. Najveće uštede ostvarit će poduzetnici koji od AZTN-a traže ocjenu dopuštenosti koncentracije. Za rješenje su dosad trebali platiti 105.000 kuna, a prema prijedlogu, ta se pristojba ukida. Ukidaju se i brojne druge pristojbe vezane uz zaštitu tržišnog natjecanja. Značajne uštede mogu očekivati osnivači privatnih škola jer više neće trebati plaćati 2100 kuna za rješenje za otvaranje škole.

U obrazloženju prijedloga uredbe procjenjuje se da će se ukidanjem pristojbi postići financijsko rasterećenje obveznika, odnosno smanjenje prihoda državnog proračuna u ukupnom iznosu od oko 80 milijuna kuna. Najveći dio ušteda (69,3 milijuna) odnosi se na područje unutarnjih poslova. Na katastarskim pristojbama rasterećenje iznosi oko 3,6 milijuna kuna godišnje, na prometnim pristojbama 2,6 milijuna kuna, na pristojbama u području zdravstva dva milijuna kuna te na pristojbama u području vodnog gospodarstva još 1,2 milijuna kuna.

Uz rasterećenje neke se pristojbe ipak povećavaju, a uvode se i neke nove. Ipak, rast troškova znatno je manji od ušteda postignutih smanjenjem i ukidanjem pristojbi.

Zbog porasta cijena od 30 posto povećavaju se pristojbe za kratkoročne i zrakoplovno-tranzitne vize s 460 na 600 kuna.

Za dugotrajnu vizu koja se izdaje isključivo u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske, a uvedena je prema preporuci Vijeća EU-a, naplaćivat će se pristojba od 700 kuna.

Dodano je i novo područje u tarifi upravnih pristojbi – Pristojbe za zaštitu od ionizirajućeg zračenja – ali se ne radi o uvođenju novih pristojbi, već o onima koje su ranije bile u posebnom području Pristojbi u području zdravstva.

Ovu i slične vijesti potražite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 10.06.2021. / slobodnadalmacija.hr