Porezno rasterećenje za mlade najviše će koristiti vrhunskim sportašima s najvišim plaćama

Porezno rasterećenje za mlade najviše će koristiti vrhunskim sportašima s najvišim plaćama

Ako Ministarstvo financija ustraje na prijedlogu da se potpuno porezno rasterećenje mladih uvede bez imovinskog cenzusa, najveću korist mogli bi imati profesionalni igrači u vrhunskim domaćim klubovima, među kojima neki zarađuju i nekoliko milijuna kuna godišnje.

S druge strane, baš zbog sadašnjih dugih “poreznih škara” velika većina profesionalnih sportaša u zemlji nema klasični ugovor o radu, nego plaćaju porez kao samostalni sportski djelatnici pa se na njih najavljena porezna reforma ne odnosi.

- Predloženo porezno rasterećenje mladih moglo bi klubove i igrače, kojih je najveći broj upravo u dobi na koju se odnosi oslobađanje od plaćanja poreza, motivirati da počnu sklapati ugovore o radu - kaže glavni tajnik Hrvatske udruge Nogometni sindikat Mario Jurić, koji pozdravlja porezno oslobađanje mladih jer bi, ističe, moglo imati blagotvorni učinak za razvoj i karijere profesionalnih sportaša i jer se sindikat za takvo rješenje već godinama zalaže.

Porezno opterećenje kakvo sada imamo za nogometaše, naveo nam je Jurić, golemo je i potpuno destimulirajuće za profesionalno bavljenje sportom kroz ugovore o radu.

Mjera pomoći

I pomoćnik glavnog tajnika HOO-a Siniša Krajač prepoznaje najavljeno porezno rasterećenje mladih kao mjeru pomoći klubovima i sportašima koji su negdje na granici amaterizma i profesionalizma.

- Ovakva mjera sigurno će pridonijeti lakšem funkcioniranju sporta, razvoju klubova i uključivanju većeg broja mladih ljudi u profesionalni sport. Nisam stručnjak za financije, no ono što znam je da su porezna opterećenja u sportu vrlo visoka i da zapravo imamo malo sportaša u klasičnom ugovoru o radu - rekao nam je Krajač.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Četvrtak, 01.08.2019.