Stres najveći neprijatelj zaposlenih

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, još prije deset godina stres na poslu postao je globalna epidemija, a dokazano je da uzrokuje moždani i srčani udar.

Stres, iako već pomalo otrcan izraz, najveći je neprijatelj zdravlju. Ubrzan način života, gomilanje svakodnevnih obveza, nedostatak vremena za sebe i nepravilna prehrana rezultiraju stresom. No stres je zdravstveni problem jer uzrokuje mnogo teža oboljenja. Naime, zbog nagomilavanja stresa, odnosno promjena u život koje od čovjeka zahtijevaju prilagodbu, osoba potpada u stanje bolesti. Može se osjećati kronično umorno ili iscrpljeno kao što može patiti od nesanice ili prevelike potrebe za snom. Jedan od najjačih uzročnika stresa svakako je posao.

Medicinska verifikacija
Zbog novih negativnih ekonomskih okolnosti koje su dovele do svjetske krize stres na poslu postao je još veći problem. Da i Hrvatska nije ostala “neokrznuta” u svjetskoj epidemiji stresa, pokazalo je i osnivanje Hrvatskog društva za medicinu stresa. Hrvatski liječnički zbor došao je do zaključka da je u Hrvatskoj u 80 posto slučajeva uzročnik bolesti upravo stres. Kako se razvijaju mentalne sposobnosti i inteligencija, tijelo automatki pruža odgovor na stres, odnosno reagira kao na neposrednu opasnost bez obzira na stvarnu prijetnju. Predsjednik Hrvatskog društva za medicinu stresa Herman Vukušić je zbog pozitivnog učinka na zdravlje izdvojio program “E Rejuvenation” kao jedini zdravstveno-preventivni program u Hrvatskoj. Program je medicinski verificiran te su ga preporučili liječnici Hrvatskog društva za medicinu stresa. “Duže trajanje stresa dovodi do potrošenosti vitalnih kapaciteta organizma. Zato je potrebno, s vremena na vrijeme, organizam podvrgnuti režimu koji će potaknuti stanje suprotno od stresnog odgovora, odnosno reakciju opuštanja”, objasnio je Vukušić. Kaže da je program “E Rejuvenation” medicina duha i tijela, dakle da se u kratko vrijeme postiže obnova izgubljene snage i unutarnjeg mira. “Program je posebice pogodan za menadžere i poslovne ljude koji su svakodnevno izloženi stresu velikog intenziteta pa ga u tom smislu preporučujem”, kaže Herman Vukušić. Program se temelji na tradicionalnoj kineskoj medicini, a posjeduje i medicinsku verifikaciju Instituta za stres i traumu. Jedinstveni sustav “E Rejuvenation” u Rejuvenation centrima pomaže pri rješavanju većine zdravstvenih problema povezanih sa stresom, prevenira stres i bolesti te ubrzava oporavak. Programom se stječe više energije, nova inspiracija, svjež i pomlađen izgled, a osoba postaje produktivnija na radnome mjestu. Primjerice, u jednosatnom programu osoba dobiva kompletnu masažu prema meridijanima i refleksnim zonama. Ipak, u E Rejuvenation centru ne žele u potpunosti otkrivati sve dijelove programa jer je program zaštićen i jedinstven. Da bi i znanstveno dokazali učinkovitost programa, provedena je studija na 263 klijenta i njihova 1332 fizička i psihička problema. Rezultati su pokazali da od svih tih problema samo jedan posto njih nije riješeno tim programom. O pozitivnim učincima svjedočili su i neki od najistaknutijih poslovnih ljudi u Hrvatskoj kao što su direktor Adria Media Zagreb Peter Van Kol, pa predsjednica Uprave American Express Nina Oberiter-Gluhak kao i Ana Rogić, financijska direktorica u T-Mobileu.

Pod nadzorom
Antistresni program za menadžere, direktore i ostale ljude koji rade stresne i odgovorne poslove nudi i wellness centar Sana Vita iz Zagreba. U skladu s potrebama klijenata centar kreira odgovarajući sustav za relaksaciju. Zbog specifičnih varijacija i fleksibilnosti centar pruža klijentu mogućnost podizanja energetskog potencijala na ciljanu razinu i kompletnu psihofizičku obnovu. Klijenti vježbaju uz stručno vodstvo trenera koji planira i programira treninge, a obuhvaća apsolutno sve komponente razvoja motoričkih sposobnosti i prilagođen je rekreativcima, dakle njihovu iniciranom stanju. Sukladno potrebama programa u Sana Viti izrađuju program prehrane i suplementacije proizvođača kao što su Herbalife, Weider, Multipower i Twinlab, jer je opće poznato da povećana tjelesna aktivnost može rezultirati nedostatkom hranjivih tvari. “Upravo zato od nas nikada nećete dobiti program dijete, već, naprotiv, da bi se osigurao optimum snage, svježine i zdravlja i iz tijela izvukao maksimum, morate mu pružiti najbolju moguću opskrbu energijom”, kažu u Sana Viti.

Veliki troškovi - Utjecaj na gospodarstvo
Izuzev štetnog utjecaja na zdravlje pojedinca, stres negativno utječe i na gospodarstvo. Stres na radnome mjestu predstavlja jedan od najvećih uzroka profesionalnih bolesti i bolovanja u Europi i svijetu, te je ujedno i među vodećim problemima gospodarstva razvijenih zemalja. Prema zajedničkom izvješću Europske komisije i Međunarodne organizacije rada stres je na drugome mjestu ljestvice zdravstvenih tegoba zaposlenika u Europskoj uniji. U Europi se u prosjeku potroši i od tri do četiri posto nacionalnog dohotka, odnosno nekoliko desetaka milijardi eura godišnje na psihološke tegobe uzrokovane stresom na radnome mjestu. Glede tog problema Europska komisija je u posljednjih nekoliko godina izdala više smjernica za zemlje članice kako bi se lakše suočile s nastalim posljedicama.

Antonela Zečević, poslovni.hr

Utorak, 29.09.2009.