Spavanje na poslu prvi je korak do uspjeha i boljeg rada

spavanje

Već 20-ak minuta drijemanja na poslu povoljno utječe na pamćenje, koncentraciju, ukupnu produktivnost, motoričke sposobnosti te zdravlje i sreću zaposlenika.


Drijemanje na poslu dobro je za zaposlenike, ali i njihove šefove jer je dokazano da 20-minutno popodnevno spavanje povećava koncentraciju, pamćenje, opreznost te ukupnu produktivnost za 34 posto. Radnici su ujedno sretniji, ali i zdraviji. Poslije kratkog drijemanja imaju više energije, fizički se osjećaju bolje, a i muškarci koji su drijemali barem triput na tjedan imali su za 37 posto manji rizik od smrti povezanih sa srcem, pokazalo je šestogodišnje grčko istraživanje.

Većina šefova još se zgrožava nad idejom o drijemanju jer misle da su oni koji drijemaju lijeni, a opravdavaju se time da ne plaćaju zaposlenicima da spavaju. No ne znaju da im se to može višestruko i dugoročno isplatiti.

Neke američke tvrtke već omogućuju zaposlenicima mjesto i vrijeme za drijemanje zato što znaju da ih umorni i neispavani radnici mogu stajati čak 150 izgubljenih bilijuna na godinu, pokazala su istraživanja. Također, kratki okrepljujući san bolje razbuđuje i od šalice kave, pokazalo je britansko istraživanje.

Bolje motoričke sposobnosti za 20 minuta
Najbolje je odspavati između 13 i 15 sati, i to 20-ak minuta, jer se tada povećavaju motoričke sposobnosti, a poslije 40 minuta sna poboljšava se pamćenje.

Više produktivnosti, manje bolovanja
Dopuštanjem zaposlenicima da odspavaju na poslu ne samo da se povećava produktivnost nego se smanjuju i zdravstveni troškovi te bolovanja.

Petak, 05.11.2010.