Pobijedite depresiju na poslu

Osjećate li se bezvoljno kada idete na posao? Teško vam je ujutro ustati i započeti dan? Svi mi ponekad osjećamo depresiju koja je povezana s poslom i stoga je dobro znati što vam se u tim trenucima događa i kako se nositi s takvim stanjima.

Osjećamo da smo pod stresom i da nam je dosta posla koji radimo. Sve što želimo je ostati kod kuće i družiti se s prijateljima ili sjediti za radnim stolom i razmišljati o novom, idealnom poslu. Iako takvo stanje može biti izazvano stanjem na poslu, uzrok stresa ne mora nužno biti posao.

Uzrok depresije na poslu često puta može biti nešto se događa izvan našeg radnog vremena i nevezano je za naš posao.

Ako nemamo ravnotežu u životu (osjećaj emocionalne potpore od strane prijatelja, hobi kojim se bavimo i koji volimo, partnera s kojim nam je lijepo i sl.), tada imamo sve uvjete za nezadovoljstvo poslom, a dalje i za depresiju. Od posla često očekujemo previše nagrada, pohvala i divljenja, a ne postoji posao koji može zadovoljiti sve naše potrebe i upravo zato važna je ravnoteža.

Poboljšajte kvalitetu života izvan radnog vremena i posla
Ako želite uživati u svom poslu, nemojte ga stavljati u centar svog života. Posao treba odijeliti od privatnog života. To ne znači da vaš posao nije važan.

Jednostavno, trebate se usredotočiti na sve što život nudi, potpuno podržani od strane vaših prihoda i radnog statusa.

Zapitajte se: Kakvi su moji odnosi s okolinom, prijateljima, partnerom? Imam li potporu obitelji u poslu kojim se bavim? Ako su odgovori negativni, razmislite kako ih pretvoriti u pozitivne prije nego odlučite promijeniti posao ili okolinu. Da biste poboljšali kvalitetu svoga života izvan posla, poduzmite male, ali pozitivne korake u važnim područjima vašega života.

Neka vam prijeđe u naviku godišnji liječnički pregled, izleti s obitelji, rekreacija, stvorite blizak i čvrst krug prijatelja i rodbine. Stvorite okruženje koje će vam ublažiti stres i stvoriti zadovoljstvo.

Poboljšajte posao
Ponekad uzrok nezadovoljstva poslom leži i u samom poslu. Tada je potrebno prilagoditi posao sebi, jer zadovoljstvo poslom proizlazi iz veze između radnika i posla koji obavlja. Postupak je vrlo jednostavan. Uložite nešto svoje u posao. Na taj način posao ćete doživljavati kao nešto svoje, a ne kao da posao posjeduje vas.

Bez odnosa između posla i čovjeka, ljudi su roboti, obavljaju mehanički svoj posao i čekaju vrijeme kada mogu ići kući. Ako se osjećate ograničeni u poslu, potražite nove izazove. Odredite si nove, male i ostvarive ciljeve. Evo nekoliko prijedloga kako to učiniti:

• proširite granice razmišljanja - naučite neku novu vještinu, npr. rad u novom računalnom programu;
• aktivirajte se i u nekom drugom sektoru vaše tvrtke, npr. u marketingu;
• ponudite vještinu koju drugi zaposlenici nemaju, npr. pišite kratke priče.

Posao postaje naporan i dosadan ako ne unesete nešto osobno u njega. Ako u poslu ne koristite svoje sposobnosti i talent, osjećate se odvojeni od posla, a sve što od takvog pristupa poslu dobivate je plaća na kraju mjeseca, dok zadovoljstvo izostaje.

Preuzeto iz časopisa za poduzetnike i menadžere Poslovni savjetnik, www.ripup.hr
Ivana Komšić/T-portal

Ponedjeljak, 13.08.2012.