Kako očuvati mentalno zdravlje na stresnom poslu?

Kako očuvati mentalno zdravlje na stresnom poslu?

Radite skoro svaki dan, a katkad ostajete i prekovremeno? Često ste uzrujani jer smatrate da niste dovoljno cijenjeni za vaš trud i zalaganje? Toliko je puno posla, a tako malo vremena, a vi posao većinom povedete i kući. Dopustite da vam pokušamo pomoći s par savjeta.

Ukoliko vam je stresno na poslu, slabo se odmarate, a cijeli je vaš život zaokupirao posao, vrijeme je da „stanete na loptu“. Posao ne treba biti stresan. Na poslu prosječno provodimo oko trećinu našeg vremena i normalno je katkad se susresti sa stresom. Potrebno je naučiti se nositi s time na zdrav način. No, nije u redu kada stres postane vaša svakodnevica.

  1. Zamislite da ono što vas toliko stresira i okupira vaše misli uzimate u ruke. Zamislite to što bolje i sa što više detalja. Sada taj „grumen stresa“ bacite. Bacite ga u smeće. Potom se okrenite i pođite u drugom smjeru. Svoj ste stres odbacili i idete dalje slobodni.
  2. Pokušajte pronaći vaš unutarnji mir, vaš zen i oazu tišine. Naučite umiriti sami sebe. Pokušajte zažmiriti i zatražiti unutarnji mir. Ispraznite mozak od svih loših misli koje vas onemogućavaju u normalnom funkcioniranju. Mislite o nečemu što vas smiruje, opušta i čini savršeno mirnima. Zadržite te misli dok ne budete osjećali spokoj. Koncentrirajte se na unutarnji mir, ponavljajući u sebi te dvije riječi dok ga u konačnici ne postignete.
  3. U uredu imajte nešto što vas veseli, nešto vaše. Okružite se vlastitim stvarima – vaša šalica, bilježnice, najdraža penkala ili biljka. Slušajte radio i razmišljajte o glazbi koju čujete ili šalama radijskih voditelja. Iskoristite sve što je pozitivno na vašemu poslu i usredotočite se na to.
  4. Vjerojatno ste ovaj savjet više puta čuli, ali rezultat je zaista učinkovit. Bavite se fizičkom aktivnošću. Upišite jogu, idite u teretanu, na pilates ili nešto slično. Katkad pomaže iznojiti negativnu energiju da bismo se osjećali bolje. Iako umorni od rada, poslije treninga se možemo bolje osjećati. Od redovitog treninga i fizički ćete se osjećati bolje.
  5. Pokušajte boraviti u prirodi. Udisati svjež zrak i šetati. Trčati, planinariti ili voziti bicikl. Promatrajte ljepote prirode i pokušajte se isključiti iz društvenih mreža.

Udahnite, izdahnite i opustite se na sebi svojstven način. Ne dajte se smesti kad je riječ o vremenu za vas. Naučite regulirati stres te sačuvajte i zdravlje i posao.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 02.03.2020.