Jeste li previše kvalificirani za posao?

Prekvalificiran i potplacenShema je poznata, imali ste perspektivan posao u rastućoj tvrtki, mobitel i laptop pri ruci dan i noć, smiješio se službeni auto i kartica... No troškovi su nadmašili prihode, naplata je u banani i mladi menadžer vašeg tipa završio je na zavodu za zapošljavanje. Uvjereni u svoj potencijal, javljate se na nekoliko oglasa, no od odgovora ni traga ni glasa. Počnete slati životopise na sve strane, no nakon dva-tri razgovora i dalje ništa. Ponos je lagano počeo popuštati i počinjete gledati oglase u kategorijama na koje do sada niste ni obraćali pažnju. Kako ste već čuli da su neki odbijeni jer su prekvalificirani, kako dobiti makar i taj posao?

Prva je mogućnost da se izvučete bez slanja životopisa. Njih se skenira već po početnim kvalifikacijama pa vaš odmah leti u smeće. Tako i tako će ih na svaki oglas doći cijelo more pa je to jedini način da se odabir napravi u nekom normalnom roku. Stoga pokušajte telefonom doći do poslodavca, iskoristiti svoje vještine pregovaranja da se pojavite na razgovoru preskačući tu prvu fazu.

“Dozirajte” svoj CV

Saznajte što je moguće više o tvrtki koja traži zaposlenike i složite priču koja im najbolje odgovara. Ako imate znanja i vještine koje traže, nemojte spominjati ostale koje ste stekli tijekom godina a koje su definitivno previše za tu poziciju.

No prije ili poslije neki oblik životopisa morat će se naći na stolu budućeg poslodavca. Vrijeme je da upotrijebite sve svoje sposobnosti kako biste stisnuli na jednu stranicu svoja iskustva, znanja i vještine. Naglasak stavite na potrebne stvari, one koje vas karakteriziraju kao prekvalificiranu osobu stavite pri dnu, ovlaš spomenute i zanemarene. Na taj način nećete...

ostatak članka pročitajte na profitiraj.hr, piše: Damir Klemenčić

Utorak, 12.10.2010.