Let avionom statistički je sigurniji od vožnje automobilom ili autobusom

Bojite li se leta avionom?

Bojite li se leta avionom?

Strah od leta avionom prilično je raširen među populacijom i smatra se da čak 10 do 40% putnika barem jednom u životu osjeti nelagodu prilikom leta.

Konačno ste se odlučili iskoristiti slobodne dane i priuštiti si zasluženi godišnji odmor. Sa svojom boljom polovicom ili s avanture željnim prijateljima naišli ste na odličnu priliku - jeftinu last minute rezervaciju i šansu za boravak u megapopularnoj turističkoj destinaciji koja vam garantira dobar provod, sunce i more, a ako ste singl, i mnogo prilika za romansu. Sve se doima savršeno, no kad pomislite na sam čin putovanja, na prepuni aerodrom, zagubljenu prtljagu, potencijalne terorističke napade, kvar motora ili na panični atak koji ćete zbog straha od svega navedenog doživjeti prilikom leta u avionu, najradije biste sve zaboravili te godišnji odmor i ovog puta proveli kod kuće, ili eventualno u najbližem obalnom gradiću do kojeg ćete otputovati sigurni u svojem automobilu.

Strah od leta je česta pojava

Let avionom

Strah od leta avionom prilično je raširen među populacijom i smatra se da čak 10 do 40% putnika barem jednom u životu osjeti nelagodu prilikom leta. Uzroci mogu biti razni, no najčešće se radi o osobama koje se boje zatvorenog prostora, visine, terorizma, imaju problema s anksioznošću ili se jednostavno boje pada aviona.

Važno je upamtiti da je let avionom statistički sigurniji od vožnje automobilom ili autobusom. Mnogi, iako su svjesni te informacije, i dalje ne uspijevaju pobijediti svoj strah, što ih dovodi u vrlo neugodnu poziciju, pogotovo ako su iz nekih razloga primorani često letjeti.

Kako preživjeti let
Kad se jednom odvažite na putovanje avionom, postoji nekoliko odrednica koje će vam pomoći da vaš let prođe što bezbolnije. Osim ako ne patite od težeg anksioznog poremećaja u slučaju čega trebate potražiti pomoć stručnjaka, ovi bi vam savjeti mogli znatno olakšati putovanje.

Za početak, pobrinite se da na put krenete svježi, odmorni i punog želuca. Konzumaciju kofeina i nikotina koji pojačavaju strah i nervozu svedete na minimum. Neke osobe pribjegavaju alkoholu jer smatraju da će ih opustiti, no moraju upamtiti da on potiče agresivnost i svadljivost koje ih mogu dovesti u ozbiljne probleme. Tablete za smirenje mogle bi pomoći u opuštanju, no i njih treba uzimati s dozom opreza i isključivo prema liječničkim uputama. Ukoliko putujete sami, pokušajte podijeliti s nekim svoje strepnje, bilo da se radi o stjuardesi ili putniku do vas jer će vam biti lakše ukoliko budete imali osjećaj da vas netko razumije. Ipak, nemojte previše pričati o svojim strahovima i scenarijima koji bi se mogli odviti dok ste u zraku jer ćete vrlo vjerojatno prestrašiti neke vama slične putnike. Upamtite, u avionu je sigurno barem još nekoliko osoba koje dijele vaše strahove. Bojite li se visine, nemojte sjediti do prozora. Za vrijeme leta slušajte CD s opuštajućom muzikom ili gledajte neku komediju; horori i akcijski filmovi čiji su protagonosti teroristi ili otmičari aviona strogo su zabranjeni. Vodite li razgovor s osobom do vas, izbjegavajte teške i dramatične teme te se držite ćaskanja o vremenu, glazbi i filmu.

Budete li se pridržavali navedenih savjeta, let nećete doživjeti ni upola dramatično kao što ste zamišljali, a čim dođete na željenu destinaciju, zaboravit ćete da ste se ičega bojali. Priuštite sebi nezaboravni godišnji odmor i nemojte dopustiti da strah upravlja vašim životom.

Srijeda, 21.01.2015. / budi.in