Poljski radnici napuštaju Britaniju

Gotovo pola milijuna Poljaka napušta Veliku Britaniju i vraća se natrag u Poljsku.

Jedna od najvećih migrantskih skupina u Velikoj Britaniji, ona iz Poljske, počela je masovno odlaziti iz zemlje. Prema navodima časopisa Daily Telegraph gotovo 100.000 poljskih radnika napustilo je zemlju, a predviđa se odlazak još njih 400.000. Uzrok tome je pad prihoda u građevinskoj industriji od gotovo 30%, koja je mahom zapošljavala jeftiniju radnu snagu iz Poljske. Poljaci su u britansku blagajnu plaćali gotovo 3 milijarde funti godišnje te su najveća skupina od gotovo 800.000 radnika iz Istočne Europe koja je otvaranjem granica migrirala u Veliku Britaniju. Na udaru ovakvog masovnog egzodusa iz zemlje nisu samo britanski građevinari nego i veliki robni lanci koji mahom zapošljavaju strance.

Radnici migranti u velikoj većini zapadnih zemalja služe kao tampon zone koje «popunjavaju rupe» kada je ekonomija u procvatu, a onda kada nastupi recesija masovno odlaze dalje jer se mnogi od njih suočavaju sa teškoćama prilikom ostvarivanja naknada i ostalih oblika pomoći iz nezaposlenosti.

Ovih dana tako Poljaci odlaze natrag u Poljsku, koja čini se nije toliko pogođena recesijom. Poljski zlot je ojačao u odnosu na euro i britansku funtu a i ekonomija je stabilna. Sve u svemu čini se da je kod kuće ipak najljepše.



mr.sc. Ratka Jurković, www.svanconsulting.com

Tagovi: Poljska, migranti
Srijeda, 12.11.2008.