Znakovi da vam posao ne samo kvari život - već vas i uništava

Znakovi da vam posao ne samo kvari život - već vas i uništava

Svaki posao ima svoje prednosti i mane, no kad količina stresa uzme svoj danak na zdravlju i psihološkoj stabilnosti, vrijeme je da razmislite o pronalasku nečeg 'normalnijeg'.

Svi imaju loše dane na poslu. Ali ako se plašite buđenja ujutro ili ste redovito blizu suza za svojim stolom, velike su šanse da ste 'na rubu'. Amy Morin, autorica knjige '13 stvari koje mentalno jake osobe ne rade' kaže da neprijateljsko radno okruženje čini ljude jadnima, a može dovesti i do depresije te brojnih bolesti uzrokovanih stresom.

- Što ste dulje u negativnim mislima i neproduktivnom ponašanju, to ćete se gore osjećati, a čini se kako je to začarani krug - rekla je za Business Insider.

1. Ne možete prestati razmišljati o poslu
Vaše bi večeri trebale biti rezervirane za opuštanje, obiteljski život i obaveze vezane uz dom. No ako i kod kuće neprestano vrtite filmove s posla, ne možete prestati razmišljati o sukobima, kritikama ili pak uvredama - to ozbiljno ugrožava vaš privatni život, kaže Morin.

To razmišljanje je put u depresiju, a najčešće je posljedica nezdravog radnog okruženja.

2. Mučite se samo da preživite dan
Zapeti kad je potrebno ili svladati nove vještine je sasvim u redu, ali ako vam je baš sve tlaka, onda ste vjerojatno u krivoj struci.

3. Prezirete nedjelju
Nedjelja bi trebala biti puna zabave, opuštanja ili produktivna za nekog tko uživa u hobijima, a neka zdrava doza tuge jer vikend završava je sasvim prirodna. No provedete li cijeli dan ogorčeni jer u ponedjeljak morate na posao, jasno je da nešto ne štima.  

Težak odlazak na posao

4. Teško vam je otići na posao
Svako jutro vam dolazi ideja da se javite kako ste bolesni, a u isto vrijeme tražite razloge samo da se uvjerite da morate ustati. Jedno je voljeti svoj krevet, a druga stvar je biti bez ikakvog motiva za odlazak na posao.

5. Zbog posla vam dođe da plačete
Loš dan na poslu je normalan za svakog, pa čak i one koji apsolutno uživaju u onome što rade. Biti vječno sretan jednostavno nije zdravo i realno, ali s druge strane, ako posao stalno utječe na vaše raspoloženje, promjena bi mogla biti dobar smjer.

6. Nadređeni vas stalno kritiziraju
Vama je možda sve u redu, a u isto vrijeme šefovi se očito s time ne slažu jer vas zasipaju kritikom na kritiku. Ako ste u ovakvoj situaciji, mogao bi vas snaći i gubitak posla.

7. Šef se okomio na vas
Suludo bi bilo očekivati da ćete se slagati sa svakim šefom. No to ne znači da trebaju stvari biti i na rubu sukoba. Ako imate osjećaj da ste šefu na piku, pokušajte što brže otići iz te situacije i izbjeći rad u toksičnom okruženju.

8. Ne možete napredovati
Posao vam nije loš, ali vi želite više i ne čini se da na trenutnom radnom mjestu možete napredovati. U tom slučaju priliku za napredak trebali bi potražiti na drugom mjestu.  

9. Sram vas je vašeg posla
Kad dođe trenutak da prijatelji dijele zabavne priče s posla, vama pada na pamet da što brže popijete piće i krenete doma. Uz to što nemate zabavnih priča, još je groznija situacija i ako ste na poslu kojeg vas je sram i to je još jedan znak da pronađete novi.

10. Ne plaćaju vas koliko vrijedite
Ovo je prilično jasno. Ne prihvaćajte da vas netko podcjenjuje, bez obzira na obećanja o nekim budućim povišicama i promaknućima.
 
11. Na poslu ne učite ništa novo
Na svakom poslu bi trebali biti agresivni oko upijanja novih znanja i spremni učiti u svakom trenutku. Stoga, ako ništa ne učite na trenutnom - zašto ste još tamo?

Ovaj i slične tekstove pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 23.06.2020. / 24sata.hr