Zelembaći za petice

Prošlo je doba kad smo učili samo zbog radosti učenja. Od sada možemo dobivati petice i u isto vrijeme zarađivati pare!

U Americi u kojoj je sve novac, uključujući i vrijeme, čini se da su izmislili novu kategoriju koja vam može donijeti relativno brzu zaradu – dobre ocjene na fakultetu i srednjoj školi!

Ne, ne radi se o tome da će vam dobre ocjene omogućiti zapošljavanje u nekoj prestižnoj tvrtki, nego o nagrađivanju pojedinačnih ocjena tijekom studiranja. Časopis Time, koju prenosi portal Yahoo, donosi priču o novoj inicijativi koja se uvodi na neke američke fakultete i srednje škole, a kojima se želi dodatno motivirati studente i školarce na dobre rezultate na fakultetu i/ili školi. Bivši student poslovne škole Columbia (en. Columbia Business School), danas uspješni poduzetnik, Michael Kopko, pokrenuo je internetsku stranicu GradFund.com na kojoj studenti mogu uploadati svoje ocjene svaki semestar i za to biti novčano nagrađeni.

Stranica je pokrenuta 15. studenog ove godine a na nju se je već do sada prijavilo 750 studenata i učenika.

Princip plaćanja se bazira na ideji da student ili učenik, na internetskoj stranici stvori svoj profil i pošalje pozivnice potencijalnim sponzorima moleći ih za donacije bazirane na njihovom uspjehu vidljivom iz ispisa ocjena. Sponzori mogu biti svi, od roditelja, prijatelja, baba i stričeva, ali i kompanija. Donacije se kreću od jednog dolara na dalje a kada prijavljeni studenti i školarci sakupe 100 dolara GradFund.com im šalje ček na kućnu adresu. Sponzori su čini se prihvatili ovu ideju, te im se nudi mogućnost nagrađivanja dobrih ocjena iz njima važnih predmeta, kao što su recimo jezici, organska kemija ili matematika. Tako je na primjer internetska trgovina za kućne ljubimce ZooToo.com osigurala petnaest dolara prvih 100 studenata koji dobiju peticu iz veterinarske medicine.

Sličnu inicijativu pokrenula je srednja škola u New York Cityu, gdje se učenici za petice (ocjena A u američkom obrazovnom sustavu) nagrađuju sa pedeset dolara, za četvorke (ocjena B) sa trideset dolara i trojke (ocjena C) sa dvadeset dolara. Učenici mogu sakupiti i do par tisuća dolara po semestru, no kvaka je u tome da im se pola iznosa isplaćuje na kraju semestra a pola na kraju cjelokupnog školovanja. Time se isto tako želi spriječiti da studenti napuštaju srednju školu, što je veliki problem baš u ovoj četvrti New Yorka.

U isto vrijeme 24-godišnji Kopko, koji očito ima dara za biznis, želi nadopuniti sadržaje na svojoj stranici stvaranjem tražilice za poslove (po principu internetskog portala Monster i CareerBuilder), koja će američkim poslodavcima omogućiti pretraživanje na primjer po ključnim kriterijima uključenima u prijepise ocjena.

No, ova inicijativa nije bez kritičara, koji naglašavaju kako se na ovaj način frivolizira znanje i stvaraju klasne razlike između studenata, jer će bogatim studentima njihovi roditelji, prijatelji ali i tvrtke plaćati više za ocjene nego onim siromašnima. Uz to, naglašavaju kritičari, još više se naglašava trka za ocjenama pod svaku cijenu, umjesto za stjecanjem novih spoznaja, što može dovesti i do prijevara kako bi se namaknuo novac.

U zemlji kao što je Amerika, gdje je studiranje izuzetno skup sport, koji roditelje košta godina štednje, ili studente godine otplate kredita, čini se kako su namicanje novaca doveli na profesionalni nivo. Mi koji na brdovitom Balkanu željno čekamo da nam stričevi i strine, djedovi i bake «tutnu koju stotku» na rođendanima i inim proslavama, čini se da smo za njih još uvijek puki amateri.

mr.sc. Ratka Jurković, www.svanconsulting.com

Ponedjeljak, 08.12.2008.