Zašto su Supergirls in ICT & MentoringByte dobitna kombinacija?

Zašto su Supergirls in ICT & MentoringByte dobitna kombinacija?

Što je zajedničko drvnoj industriji i ICT-u? Naizgled ništa, ali točan odgovor je - vođenje projekata! Do tog saznanja nikada ne bih došla da nisam prisustvovala Supergirls in ICT događanju, nakon čega kao sljedeća kockica (ili dvije) mog mozaika dolazi Mentoring Byte!

Kod mene je vrijedilo Repetitio est mater studiorum tako da sam na konferenciji bila 3 puta (i opet ću) i imala čak dvije mentorice. Obje su došle iz neke druge industrije, a sada su uspješne Project managerice u IT svijetu. Prva mentorica, Gorana, dala mi je osnovne smjernice kako pristupiti procesu promjene karijere i od kuda krenuti te koje tvrtke i role bi bile za mene. Kako sam tada bila zaposlena u bivšoj tvrtki na poziciji voditelja projekata, redovito na putu i bez radnog vremena, s troje male djece, jednostavno se nisam mogla posvetiti mentoriranju i zamolila sam da zaustavimo proces, jer klonirati se ne mogu. Iako smo završile proces, Gorana mi je uvijek bila na raspolaganju za bilo kakav savjet i onda kada sam se vratila traženju svog mjesta u IT svijetu i znam da joj se i danas mogu javiti - neizmjerno joj hvala na tome!

Godinu dana kasnije na društvenim mrežama vidjela sam da je jedna Tea promijenila industriju pa sam joj poslala poruku s par pitanja. Nedugo zatim ugledala sam njeno ime u Mentoring Byteu kao mentora koji je slobodan. Koja odlična vijest! Tada sam odlučila - sada ili nikada!

Zašto su Supergirls in ICT & MentoringByte dobitna kombinacija?

I tu kreće naša priča. Uskoro smo se našle na prvom sastanku te dogovorile daljnje korake. Od Tee sam dobila know-how iz prve ruke kako promijeniti industriju, s obzirom da nemam IT background. Kako bi mi olakšali u koji dio IT svijeta krenuti, suzile smo izbor na tvrtke koje razvijaju svoj softver, a isključile agencije. Pomogla mi je složiti redoslijed edukacija koje sam željela proći. Prolazile smo role otvorenih pozicija i tražile koja bi mi bila dobar fit. Ona bi mi slala linkove na otvorene pozicije, usmjeravala me, savjetovala, dala konkretne primjere kako je ona pristupila nekoj situaciji i ono što je jako bitno - ohrabrivala me kada sam sumnjala u samu sebe.

Naš session je trajao 6 mjeseci. Tih 6 sastanaka i njena podrška kao i moj potpuni fokus na promjenu rezultirali su činjenicom da sam ja danas dipl.ing. drvne tehnologije koji radi kao Project manager u ICT industriji!!! Vraćamo se na onu izreku: sve je moguće ako to dovoljno jako želiš! Hvala ti draga Tea do neba i nazad!

Poruka za buduće meentije: ne očekujte da će vas mentor dovesti do gotovog čina. Ne, on će vas motivirati da date svoj maksimum i narastete kako niste niti mislili da možete!

Autor: Nikolina Horak

Članak by Mentoring Byte

Mentoring Byte

Mentoring Byte pokrenule su Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško, četiri žene s dugogodišnjim iskustvom u IT industriji.

Kako njih 4 razvijaju svoje karijere upravo unutar IT-ja, prirodno je bilo da i žele učiniti nešto u toj industriji.

IT je izrazito kompetitivna i brza industrija i ponekad je teško držati korak s novim tehnologijama i trendovima, što može rezultirati osjećajem neadekvatnosti.

Mentoring Byte je stvoren kao odgovor na ovaj problem. Ukratko - Mentoring Byte je volonterska inicijativa kojoj je cilj osnaženje lokalne IT zajednice kroz međusobno pomaganje i dijeljenje znanja putem ovog besplatnog i volonterskog mentorskog programa.

Više o Mentoring Byte-u na www.mentoringbyte.com

Srijeda, 24.04.2024. / mentoringbyte.com