Vratio se iz Njemačke u Slavoniju i pokrenuo uspješan posao: Otvorio obrt s jedinim bravarskim 3D stolom u Hrvatskoj

Foto: https://www.youtube.com/

Vratio se iz Njemačke u Slavoniju i pokrenuo uspješan posao: Otvorio obrt s jedinim bravarskim 3D stolom u Hrvatskoj

U pokretanju posla iskoristio je i 170.000 kuna državnih potpora, a dobio je na korištenje i prostor po povlaštenoj cijeni u vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru.

Slavonija je godinama bila prostor odakle se iseljavalo u druge dijelove Hrvatske ili u inozemstvo. No, cijeli je sad već niz slučajeva da su se ljudi vratili u svoj grad ili selo i pokrenuli posao.

Primjer je obitelj Živković koja se poslije sedam godina života i rada u Njemačkoj odlučila vratiti u Vinkovce i tu pokrenuti posao. Jasmina i Petar otvorili su obrte u koje su prenijeli iskustva stečena radom u Njemačkoj.

Petar Živković u Njemačkoj je radio na poslovima preciznog varenja u pogonima Siemensa, a sada je u Vinkovcima pokrenuo posao proizvodnje čeličnih konstrukcija i industrijskog namještaja. U pokretanju posla iskoristio je i 170.000 kuna državnih potpora, a dobio je na korištenje i prostor po povlaštenoj cijeni u vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru.

”Uvjeti su svakako bili glavni okidač povratka, iako smo već neko vrijeme sanjali o tome. Vidio sam i da ovdje ima potrebe za takvom vrstom posla i majstorima. Puno je zanimanja za industrijski namještaj, pa posla i ne fali. Iskoristio sam državne potpore i kupio potrebnu opremu te sve to spojio sa svojim iskustvom i znanjem. Jako sam zadovoljan”, kaže Petar Živković.

U svome obrtu trenutačno je jedini zaposleni, ali kaže da će s obzirom na obim posla i potrebe u budućnosti itekako biti potrebe za proširenjem i zapošljavanjem novih ljudi. Kvalitetno je opremio svoje poslovne prostore pa tako, između ostaloga, posjeduje i bravarski 3D stol koji je trenutačno jedini takve vrste u Hrvatskoj.

A u međuvremenu je i supruga Jasmina otvorila obrt u Vinkovcima. Krajem veljače Poduzetnički inkubator Vinkovci obilježit će tri godine postojanja. Uz popunjenih 12 uredskih i 5 proizvodnih prostora traži se mjesto više, naročito kada su proizvodni kapaciteti u pitanju. Direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja rekao je da su s popunjavanjem inkubatora krenuli na početku korone, ali i da su bez obzira na probleme uspjeli popuniti sve jedinice.

”Danas je u potpunosti popunjen. Dosad su kroz naše prostore prošle 24 tvrtke, a trenutačno zapošljavaju 40 ljudi. Desetak firmi je u posljednje tri godine ‘preraslo’ Inkubator, povećali su opseg posla i broj zaposlenih te su krenuli svojim putem. A to nam je i cilj”, rekao je Gilja.

Ostatak članka pročitajte na Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 27.01.2023. / Poslovni dnevnik