Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Novinari Večernjeg lista upitali su nekoliko naših uglednih znanstvenika za mišljenje o tome kada bi i na koji način mogla završiti epidemija koronavirusa.

Ivan Đikić – Glavni val pod kontrolom do srpnja

– Glavni val pandemije koji trenutačno zahvaća veći dio svijeta past će na kontrolirane uvjete do kraja lipnja. Vjerojatno će biti manjih žarišta u populaciji i opasnosti od pojave novog vala, no pravilnim mjerama koje smo primijenili (testiranje i izoliranje žarišta virusa) svijet će uspješno spriječiti pojavu druge pandemije ovih razmjera. Najvjerojatnije će biti potrebno oko 12 mjeseci dok se ne razvije sigurno i djelotvorno cjepivo i nakon toga imat ćemo puno kontroliranije uvjete za buduću borbu  – misli prof. dr. sc. Ivan Đikić, naš poznati znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Gordan Lauc – Na jesen nas čeka još jedan jači val

– Ako je doista s virusom već došlo u kontakt 20, 30 ili čak 50% populacije, onda je stvar već zamalo gotova i možda nas čeka još jedna manja epizoda na jesen – kaže Gordan Lauc, profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu i osnivač tvrtke Genos.

– Skloniji sam vjerovati da najveći dio populacije još nije stupio u kontakt s virusom i da nas na jesen čeka jedan još jači val epidemije za koji se moramo dobro pripremiti – smatra prof. dr. Lauc.

Luka Čičin-Šain – Ovo će opametiti protivnike cijepljenja

– Teško je predvidjeti kada će ova bolest jenjati – možda do ljeta, a možda tek na jesen ili do kraja godine, ali to ovisi uvelike o našem ponašanju i o političkim odlukama na svjetskoj razini. Obično treba barem oko 60 posto stanovništva biti inficirano da bi to imalo učinke. U tom će slučaju ova korona i dalje tinjati među djecom (koja su premlada da bi imala prirodnu imunost) i povremeno izazivati jače bolesti među starijima koji nisu imuni. Vjerojatno je da ćemo razviti cjepivo protiv ovog virusa za godinu-dvije – procjena je virusnog imunologa prof. dr. sc. Luke Čičin-Šaina iz Centra Helmholtz za infektivna istraživanja u Braunschweigu.

Što znanstvenici Kristijan Ramadan, Mario ŠkugorVanda Juranić Lisnić misle o toj temi, pročitajte na Večernjem listu

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 31.03.2020.