Uskoro velika promjena u kafićima i restoranima: Objavljeni detalji oko plaćanja karticama i napojnica

Foto:DepositPhotos

Uskoro velika promjena u kafićima i restoranima: Objavljeni detalji oko plaćanja karticama i napojnica

Dodaje da je trenutno kod jako malog broja ugostitelja moguće kartično ostaviti napojnice, ali vjeruje da će ovo kartično plaćanje većina ugostitelja omogućiti nakon implementacije ovakvog prijedloga.

Uskoro bi trebale biti uvedene velike promjene u restoranima i kafićima.

Ivan Tadić, tajnik Udruge ugostitelja grada Zagreba, u N1 Studiju uživo komentirao je oporezivanje napojnica. Objasnio je kako bi ubuduće trebalo izgledati ostavljanje napojnica.

Kako će ubuduće izgledati ostavljanje napojnica

“S obzirom na velik nedostatak radnog kadra i ograničene resurse iz kojih možemo povećati primanja naših zaposlenika, radili smo analizu prostora za poboljšanje uvjeta poslovanja i taj smo prostor prepoznali u neoporezivom tretmanu dijela napojnica. Trenutno se napojnice oporezuju kao plaće, tretira je se kao samu plaću, što znači da iz nje morate platiti porez, prirez, doprinose”, kazao je Tadić i nastavio:

“Ako ugostiteljskom djelatniku želite ostaviti napojnicu od 2 eura putem kartice, vi ćete njemu poslati tek nešto više od jednog eura jer će s dva eura morati platiti doprinose, prireze i poreze. Mi želimo omogućiti našim djelatnicima da u potpunosti prime nagradu koju ste im namijenili i drago nam je što je ministar Primorac naš prijedlog prepoznao kao nešto kvalitetno.”

Tadić je naveo da bi to trebalo stupiti na snagu s 1.1.2024. godine, a pojasnio je i kako bi oporezivanje napojnica moglo izgledati.

Do 10 posto neoporezivo?

“Trendovi u zapadnim zemljama pokazuju da napojnica iznosi od 10 do 15 posto za pruženu uslugu. Na tom tragu smo imali inicijalni prijedlog da napojnica bude neoporeziva do visine od 10 posto iznosa računa, ali ti će pragovi u konačnici ovisiti o pregovorima koji se vode u radnim skupinama i o detaljnim analizama”, rekao je Tadić...

Ostatak vijesti pročitajte na Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 31.01.2023. / Poslovni dnevnik