Unatoč ogromnom bogatstvu njeguje štedljive navike, koristi starije automobile i mobitel

Unatoč ogromnom bogatstvu njeguje štedljive navike, koristi starije automobile i mobitel

Ukupna imovina investitora izvršnog direktora, predsjednika upravnog odbora Berkshire Hathawaya, Warrena Buffeta, procjenjuje se na 88 milijardi dolara.

Njegova štedljivost je postala legendarna, a kao takav je predstavljen i u seriji „The Office“, no jednako tako je poznato i da je od 2000. godine do danas donirao 46 milijardi dolara u različite dobrotvorne svrhe.

Buffet je prvu dionicu na tržištu kupio sa svega 11 godina, a do 16. godine je kao dostavljač novina, te radeći na još nekoliko manjih poslova, uštedio 53 tisuće dolara. Najveći dio imovine je stekao do svog 50-tog rođendana, a 99 posto bogatstva je vezano za Berkshire Hathaway, koji posjeduje dionice Coca-Cole, Duracella i Bank of America. Dosadašnji podaci su pokazali da je 100 dolara uloženog 1965. u Berkshire Hathaway do 2017. „naraslo“ do 2,4 milijuna dolara (dok bi investicija iste svote u indeks S&P 500 vrijedila 15.600 dolara), a zbog takve uspješne investicijske strategije Buffet ima nadimak „Prorok iz Omaha“.

I dalje živi u kući koju je kupio 50-tih godina prošlog stoljeća za 31,5 tisuća dolara i koja trenutno vrijedi oko 650 tisuća dolara, a kupnju te kuće često navodi kao svoju treću najbolju investiciju. Iako je njegova kompanija suvlasnik Apple-a, i dalje koristi mobitele stare desetak godina. „Tipični dan za ovog milijardera počinje tako da obuče jedno od 20 odijela koje je njegova prijateljica (Madam Li) besplatno skrojila baš za njega, a za doručak svrati u McDonald i potroši 3,17 dolara. 80 posto dana provede čitajući, uz pet Coca-Cola“, ističe novinar Business Insidera.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

 

Ponedjeljak, 29.04.2019.