Tajne službe zapošljavaju javno

Želite biti novi James Bond ili Jack Ryan? Ne morate biti član tajnog društva na nekom od prestižnih sveučilišta da biste mogli ostvariti svoje želje. Tajne službe ovih dana regrutiraju javno.

Prije nekog vremena širom SAD-a osvanule su radijske reklame slijedećeg sadržaja: «Da li ste znatiželjni i osoba od integriteta? Da li ste spremni na svijet promjena i avanture?» Ne, to nije bila reklama za čuvara australskog rajskog otoka nego kampanja američke obavještajne agencije CIA-e.

Prema pisanju časopisa Time, a kako prenosi portal Yahoo, postati špijun je lakše nego što se misli. Barem tako glasi kampanja koju je širom amerike pokrenula upravo ova američka služba. Njen direktor, Leon Panetta, kaže kako je cilj kampanje pridobiti više kandidata iz manjinskih skupina, kao što su Latino-Amerikanci, Afro-Amerikanci te potomaka manjinskih naroda rođenih u nekoj od arapskih zemalja. Za rad u CIA-i se godišnje javi i do 100.000 ljudi, a samo ove godine porast broja prijava je za rekordnih 50%. Uz to, želi se smanjiti broj vanjskih ugovornih djelatnika, koje je na terenu teže kontrolirati, a izgleda i da su vlastodršci često nezadovoljni načinom na koji oni rješavaju probleme. Isto tako je cilj obrazovati operativce koji će govoriti nekoliko jezika.

CIA održi gotovo 2000 regrutacijskih seminara godišnje, a mnogi od njih se odvijaju u sklopu dana karijere širom američkih koledža i sveučilišta. Proširili su svoje medijske aktivnosti i na nove medije, kao što su Facebook i YouTube.


Tajni agent


Uz Amerikance, i Britanci javno oglašavaju svoje potrebe za kadrom kojim popunjavaju tajne službe. Javna je tajna kako se špijuni već desetljećima regrutiraju na prestižnim sveučilištima Oxford i Cambridge (kao dokaz toga možete pogledati pregršt dobrih filmova kao što je primjerice «Dobri pastir»). No, ovih dana se tajne službe služe i oficijelnim portalima za zapošljavanje gore navedenih sveučilišta. Tako se nedavno na stranicama portala za zapošljavanje sveučilišta Oxford oglasila treća važna britanska tajna služba, Government Communication Headquarters, poznatija kao GCHQ. Kako sami navode, oni su potpora britanskoj MI5 i MI6 službi kroz jednu od europski najmoćnijih informatičkih i tehnoloških infrastruktura. Uglavnom zapošljavaju inženjere, matematičare, fizičare, informatičare i ostale iz skupine dobrih analitičara.

A ovih dana je na njihovim stranicama osvanuo oglas za neizvršnog direktora koji bi bio član njihovog upravljačkog Odbora. Osoba mora imati dugogodišnje iskustvo na vodećim menadžerskim pozicijama, bilo u privatnom ili javnom sektoru te vođena motivom zaštite nacionalne sigurnosti Velike Britanije. Ne moramo niti naglašavati kako za ovako oglašene poslove morate biti britanski državljanin.

Naravno, tajne službe će i dalje regrutirati tajne agente metodama koje će zaobilaziti oči javnosti, no u ovim recesijskim vremenima mnogi će posegnuti i za takvim zanimanjem. Kada posla nema dobra je i vojska, a kamoli ne neki činovnički posao u vodećim špijunskim službama.

mr.sc. Ratka Jurković, www.svanconsulting.com

Utorak, 21.04.2009.