Tabu.hr slavi prvi rođendan: na webinaru s Tonijem Milunom naučite kako zaraditi više, a da i poslodavac uštedi

Tabu.hr slavi prvi rođendan: na webinaru s Tonijem Milunom naučite kako zaraditi više, a da i poslodavac uštedi

Najveća hrvatska platforma za usporedbu plaća u IT sektoru - Tabu.hr slavi svoj prvi rođendan!

Tim povodom svim Tabuovim korisnicima, ali i svima ostalima koji žele podići razinu financijske pismenosti, poklanjaju besplatan webinar s najpopularnijim profesorom matematike i financijskim vlogerom na našim prostorima — Tonijem Milunom.

Kako dobiti veću plaću, a da i poslodavac uštedi?

Webinar se održava u utorak, 21. ožujka u 18 sati na ovom linku, a tema je “Od bruto do neto: Kako dobiti veću plaću, a da i poslodavac uštedi?”.

Naime, poražavajuća je činjenica koliko malen udio ljudi razumije izračun od bruta do neta, a nisu ni svjesni da zbog tog manjka razumijevanja potencijalno sebi štete jer na kraju mjeseca dobiju manji neto iznos. Osim toga, ni mnogi poslodavci nisu upoznati sa svim mogućnostima raznih poreznih olakšica, pa će i jedni i drugi imati priliku od Tonija naučiti sve “tajne bruta”

U svom poznatom stilu — na vrlo jednostavan i zanimljiv način, Toni će na najčešćim primjerima objasniti kako se zaposlenima neto može povećati, a da pritom poslodavci imaju ista, ako ne i manja davanja. Također, gledatelji će imati priliku i saznati više o Tabuu kroz razgovor Tonija i voditelja Tabu platforme Vatroslava Mileusnića. Sadržaj je snimljen unaprijed, ali će biti pušten kao Live video na YouTube-u, tako da će i Toni i Vatroslav uživo odgovarati na sva pitanja koja će gledatelji moći postavljati u Live chat kanalu.

Odsad Tabu analizira i bruto plaće

Povodom prve godine uspješnog poslovanja, uz nadolazeći webinar, Tabu je pokrenuo inicijativu prikupljanja bruto unosa plaća u Tabu, a o tome nam je više ispričao voditelj Tabua.

- Prije nego je Tabu platforma objavljena prošle godine, napravili smo preliminarno istraživanje koje je pokazalo kako 60% ispitanika svih dobnih skupina, odnosno čak 80% osoba koje su mlađe od 35 godina, nemaju pojma što je bruto - kaže Vatroslav, te dodaje kako je upravo to bio i razlog zašto su u Tabuu u prvoj godini djelovanja prikupljali unose neto plaća s uobičajenim mjesečnim dodacima.

- Bilo je jasno da Tabu ne bi uspio prikupiti ni približno toliko plaća da smo anketu bazirali na brutu te da ćemo postići mnogo veći uspjeh ako se baziramo na neto plaćama. I tako je i bilo, u prvoj godini prikupili smo preko 22.000 unosa neto plaća s dodacima, što je više od 50% cijelog IT tržišta. Također, naši su podaci uvijek svježi jer imamo konstantan priljev novih korisnika, dok neki postojeći ažuriraju svoje podatke na tromjesečnoj razini pa u zadnja tri mjeseca imamo preko 5.000 ažurnih unosa - ističe Mileusnić.

No, sad je došlo vrijeme za iskorak i unaprjeđenje Tabu platforme, a kako bi to uspješno postigli, potrebna je edukacija koja će podići razinu financijske pismenosti u zajednici. Zato u Tabuu vjeruju kako će webinar biti jako posjećen.

Za onu manjinu kojima bruto ipak nije potpuna nepoznanica, na Tabu platformi je omogućeno da već sad mogu unijeti svoj bruto 1. Postojeći korisnici Tabu platforme to mogu učiniti putem ovog linka, a novi korisnici trebaju ispuniti glavnu anketu na ovom linku, a ona uključuje i pitanje o bruto iznosu plaće.

Kako je Tabu postao ključan faktor u hrvatskom IT-u

Godinu dana nakon lansiranja, prisjetimo se kako je prošle godine 21. ožujka Tabu poprilično uzdrmao hrvatsku IT scenu, a u mjesecima nakon postao i jedan od važnih faktora na tržištu.

Prvu takvu platformu za prikupljanje, analizu i usporedbu plaća u industriji gdje svatko može saznati kako kotira u odnosu na ostale na istoj poziciji i u istom odjelu, pokrenula je zagrebačka tvrtka Bornfight koja i sama promovira transparentnost tako što javno prikazuje rangove plaća. Već u prvom tjednu nakon objave platforme pokazala se snažna potreba za ovakvom inicijativom — Tabu anketu ispunilo je preko osam tisuća ljudi.

Na prošlogodišnjoj .debug konferenciji, predavanje CEO Bornfighta Tomislava Grubišića o plaćama developera na temelju podataka iz Tabua bilo je najposjećenije te godine, a vrlo skoro za Tabu kao najvjerodostojniju bazu podataka za pomoć u odlučivanju o plaćama i povišicama su se zainteresirali i poslodavci.

Nanobit, Greyp Bikes, EveryMatrix, dSpace, COBE, Pontis Technology, Laus CC, Bornfight, Determ, Transcom, Zubak Grupa, Visage Technologies, samo su neke od poznatih tvrtki koje koriste Tabu kako bi se uvidom u podatke o plaćama za svaku od pozicija koje ih zanimaju pobrinule da svoje zaposlenike plaćaju u skladu s tržištem.

Tabu je također, podsjetimo, u dva navrata objavio i izvještaj o neravnopravnosti žena koje su u prosjeku manje plaćene od muškaraca u hrvatskom IT-u, koji je potaknuo rasprave na panelima i predavanjima poput “IT je It” na Weekend media festivalu u Rovinju te Googleovoj konferenciji Dev Fest 2022 u Zagrebu.

Utorak, 21.03.2023. / tabu.hr