Svjetska revolucija zbog koronavirusa

Svjetska revolucija zbog koronavirusa

Trenutno se opsesivno tvrdi kako se nalazimo u ratu između čovječanstva i koronavirusa. Rat znači imati neprijatelja koji dolazi izvana. A čovjek je sam kriv za koronavirus.

Čini se da doživljavamo revoluciju. Virus prisiljava čovječanstvo da sebe poima kao veliku zajednicu kojoj su nužne promjene, piše Deutsche Welle.

Već duže vrijeme za vratom osjećamo prijetnje opasnosti koje samo djelomice možemo jasno identificirati, a koje se tiču svih nas: posljedice globalizacije, starenje društva, rast broja ljudi na Zemlji, nestajanje raznolikosti vrsta, iscrpljivanje resursa, klimatske promjene, posljedice ratova...

Korona je naša učiteljica

Trenutno se kao sredstvo protiv širenja virusa koristi izolacija. Ali izolacija je iluzorna u svijetu u kojem smo egzistencijalno ovisni jedni o drugima. Puno više od izolacije trebali bismo naučiti odvagivati između nužnog, korisnog i rasipnog. I u tom smislu je korona naša učiteljica. U samo nekoliko tjedana koronavirus (SARS-CoV-2) je pokrenuo revoluciju. Naš život mijenja zastrašujućom brzinom.

Savjetuje nam se da ostanemo kod kuće kako bismo štitili sebe i druge. Sad je potrebno zastati, sabrati se i tu ostati dok se svijet ne vrati u ravnotežu. Izdržati. Biti strpljiv. Shvatiti što je stvarno važno, što stvarno ima značenje za naš život.

Svakoga dana učimo cijeniti stvari koje smo ignorirali, zapostavljali, zaboravili ili smatrali suvišnima: zajednički provoditi vrijeme. Usporiti ritam svog života. Nanovo definirati i cijeniti značenje posla, odgoja, studija, društvenih veza, ali i bogatstva.

Carmen-Francesca Banciu je rođena u Rumunjskoj. Od studenog 1990. živi kao slobodna autorica u Berlinu, piše za radio i novine i vodi seminare kreativnosti i kreativnog pisanja. Od 1996. piše na njemačkom jeziku. Njezin roman "Lebt wohl, Ihr Genossen und Geliebten!" (Zbogom drugovi i ljubavnici!) nominiran je 2018. za Njemačku književnu nagradu.

Vrijeme za novi početak

U kroničnom nedostatku vremena, izgledalo je da nam je preostalo premalo vremena čak i za spašavanje okoliša.

Nama i okolišu je poklonjeno vrijeme. Vrijeme za razmišljanje o novom početku. Uđimo u razgovor sa samim sobom i u autentičnu i duboku komunikaciju s drugima... Vrlo brzo ćemo pridonijeti pronalaženju odgovora i rješenja za krize. U ovom trenutku mnogih stvari se treba odreći. Čak i djeca moraju neke stvari žrtvovati. Kako će se ta snažna promjena odraziti na njihov život?

Ne znamo koliko dugo će zastoj trajati. Ali rasti ćemo sa svojim zadaćama. Kao nakon nekog rata puni elana ćemo stvarati nove stvari. I kreativnost svijeta će se izražavati u održivom, značajnom, smislenom. Uzvišenom. Tko će se htjeti vratiti u svoj raniji život?

Carmen-Francesca Banciu je rođena u Rumunjskoj. Od studenog 1990. živi kao slobodna autorica u Berlinu, piše za radio i novine i vodi seminare kreativnosti i kreativnog pisanja. Od 1996. piše na njemačkom jeziku. Njezin roman "Lebt wohl, Ihr Genossen und Geliebten!" (Zbogom drugovi i ljubavnici!) nominiran je 2018. za Njemačku književnu nagradu.


Ostatak članka možete pročitati na portalu: dw.com

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 06.04.2020.