Sve više hrvatskih radnika posao traži u Sloveniji, evo i zašto

Sve više hrvatskih radnika posao traži u Sloveniji, evo i zašto

Među članice EU s visokom razinom medijalnih plaća, pokazuju podaci Eurostata, spadaju i Irska, Njemačka i Austrija. Upravo su to članice u koje hrvatski radnici najviše sele.

Medijalna bruto plaća u Sloveniji otprilike je upola veća nego u Hrvatskoj, pa se ne treba čuditi podacima da sve više hrvatskih radnika posao traži i u Sloveniji, piše index.hr.

Naravno, razlike u primanjima, pa tako i u satnici, nisu baš tako velike kada se uzme u obzir i razina cijena, koja varira od zemlje do zemlje, ali to ne mijenja puno zaključak da su plaće znatno više u starim nego u novim članicama Unije, kao i da Hrvatska i u segmentu plaća sve više kaska za nizom novih članica. 

No treba reći da je i produktivnost u tim zemljama veća nego u Hrvatskoj. Također, radi se o zemljama u kojima su se radna mjesta do izbijanja koronakrize otvarala, dok ih u Hrvatskoj, osim u pojedinim sektorima, ni tada nije bilo, a sada će ih biti još i manje. To je, kako već godinama upozoravaju ekonomisti, posljedica neprovođenja reformi.


Izvor: index.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 12.03.2021.