Stipendije za one koji ne rade ništa

Stipendije za one koji ne rade ništa

Akademija likovnih umjetnosti u Hamburgu raspisala je natječaj za stipendiju – za koju natjecatelji ne moraju činiti ništa

Svi se mogu prijaviti, bilo da je riječ o onima koji su umjetnički aktivni ili ne. Inicijator projekta Friedrich von Borries obećava 1.600 eura mjesečno za svakog od troje kandidata koji za žiri budu najuvjerljiviji.

Riječ je o umjetničkom projektu koji nema veze s plaćenim besposličarenjem. Kandidatkinje i kandidati bi trebali iznijeti šta točno ne žele (više) raditi i koliko to dugo namjeravaju činiti.

"To bi mogao biti radijski voditelj koji odluči da pet minuta neće ništa reći uživo u programu. Ili netko tko mjesec dana ne želi više proizvoditi plastični otpad", rekao je Borries u razgovoru za Deutsche Welle. Najbolje ideje bit će od 15. rujna predstavljene na izložbi „Škola besposljedičnosti" u Hamburškom muzeju za umjetnost i industriju.

Sa stipendijom koju je inicirao Friedrich von Borries, arhitekt, kustos, teoretičar dizajna i pisac, želi se potaknuti društvene promjene. „Za ekološko-socijalnu transformaciju potrebna nam je kulturološka promjena i za to moramo promijeniti svoje ponašanje", kaže on. "To može uspjeti samo ako kada se, umjesto propovijedanja odricanja, istaknu pozitivne perspektive!" Odricanje, kaže, zvuči tako negativno. „Svima se sviđa odmaranje. Ali `Ovo ili ono više ne smiješ raditi` ne sviđa se nikome!"

„Besposljedičnost" von Borries definira kao napuštanje razmišljanja da se vrijednost nekog čovjeka mjeri samo prema njegovom uspjehu. On smatra da treba stati nakraj težnji za postizanjem uvijek nečeg višeg, bržeg i daljeg: „Radi se o tome da se izađe iz spirale težnje ka uspjehu kojoj nema kraja." Društveni status se, naglašava on, još uvijek mjeri po veličini kuće koju posjeduješ, brzini tvog automobila, cijeni sata koji nosiš. "To je pogrešan sustav vrijednosti ukoliko želimo živjeti u društvu koje koristi manje energije, koje troši manje resursa", kaže von Borries. "Zar ne bi bilo ljepše kada bi se društveni ugled stjecao tako da se kaže: imam vremena za sanjarenje, vremena za odlazak s djecom na plivanje, susrete s prijateljima, besposličarenje, vremena da jednostavno ne radim ništa?" Von Borries želi pokrenuti ovu raspravu i na taj način oblikovati društvo budućnosti.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu Deutsche Welle.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 24.08.2020. / www.dw.com