Splitski povjesničar napisao knjigu o vječnom rivalstvu između Hajduka i Dinama

Splitski povjesničar napisao knjigu  o vječnom rivalstvu između Hajduka i Dinama

Povjesničar Bože Ujević napisao je knjigu Vječni derbi 1945. – 1991. Riječ je o knjizi o najvećem nogometnom rivalstvu u Hrvatskoj – onome između splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama.

Iza autora je intenzivan trogodišnji rad tijekom kojega je istraživao članke iz Sportskih novosti, Slobodne Dalmacije i drugih novina, knjige te klupske monografije. U provjeri podataka konzultirao se s Juricom Gizdićem za kojeg kaže da je najbolji kroničar u povijesti splitskog sporta. Urednik knjige je Stjepan Lependa.

Autora su na pisanje Vječnog derbija, kako kaže, potaknuli prijatelji. Željeli su doznati je li se nekada igrao bolji nogomet te je li tada antagonizam između navijača Hajduka i Dinama bio veći.

Jedan od razloga pisanja knjige bio je i taj da se mladim generacijama, posebno ljubiteljima nogometa, pruže informacije o najvećem hrvatskom derbiju, navijanju i svemu onome što je taj derbi pratilo. Knjiga je namijenjena ljubiteljima nogometa i sporta općenito, svima koji se žele upoznati s nogometnim imenima koja su derbije između Hajduka i Dinama činila veličanstvenima. Knjiga je još jedan dokaz da je nogomet zaista najvažnija sporedna stvar na svijetu“, kazao je Bože Ujević.

Povjesničar je knjigom obuhvatio razdoblje tzv. socijalističke Jugoslavije, no ako će knjiga biti dobro prihvaćena, planira napisati još dvije kojima će pokriti rivalstvo Hajduka i Dinama tijekom neovisne Hrvatske.

Najfascinantnijim u odnosu Dinama i Hajduka smatra navijače. 

„Derbi je od prve utakmice izazvao veliki interes navijača, a atmosfera je bila ‘paklena’, naravno u ondašnjim mogućnostima pirotehnike i svega što je pratilo navijački kolorit. Mnoštvo navijača iz Dalmacije hrlilo je na derbi u Zagreb i obrnuto. Hajduk je ponekad imao bolju navijačku podršku u Zagrebu nego u Splitu jer veliki broj Dalmatinaca živi u našoj metropoli. No treba reći da je i Dinamo imao dosta navijača u Splitu. Bio je to najveći hrvatski derbi, no pored navijačkog nadmetanja na njemu nije bilo ozbiljnijih incidenata. Bilo je mnogo slučajeva da su navijači jednog i drugog kluba hodali zagrljeni Splitom ili Zagrebom umotani u klupske zastave. Volio bih da je i danas toga malo više“, rekao je Ujević.

Taj profesor povijesti i geografije iza sebe ima desetak izdanih knjiga, no Vječni derbi njegovo je najveće djelo. Uz mnoštvo podataka, knjiga na 480 stranica donosi zanimljive novinske priče, statistike, fotografije te komentare derbija iz onih i ovih vremena.

Knjigu će autor izdati samostalno u suradnji s malim, neovisnim nakladnikom. Zato se sredstva za tisak knjige prikupljaju kampanjom skupnog financiranja putem platforme Croinvest. U sklopu te kampanje moguće je knjigu koja iz tiska izlazi u studenome ove godine, naručiti po diskontnoj cijeni.

Više na: https://croinvest.eu/kampanja/vjecni-derbi/

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 27.09.2022.