Samohrane majke rade manje kućanskih poslova i spavaju više, kaže istraživanje

Samohrane majke rade manje kućanskih poslova i spavaju više, kaže istraživanje

Život samohranih majki može biti izazovan, ali stručnjaci tvrde da stereotip kako nikada nemaju dovoljno vremena treba zaboraviti.

Sociologinje Joanna Pepin, Liana Sayer i Lynne Casper provele su istraživanje na temelju podataka prikupljenih na više od 23 tisuće udanih i samohranih majki djece mlađe od 13 godina. Njihova studija je pokazala koliko su različiti životi ovih majki, ovisno o njihovom bračnom statusu koji može utjecati na stvari poput slobodnog vremena, spavanja i količine kućanskih poslova koje moraju obaviti, prenosi portal BrightSide.

Ovo su najzanimljiviji zaključci istraživanja:

1. Samohrane mame više spavaju i više vremena provode opuštajući se.

2. Udane žene su one koje su provele manje vremena opuštajući se i spavajući u usporedbi s razvedenim ženama, onima u izvanbračnoj zajednici i onima koje se nisu nikad udale, pokazala je studija.

Istraživači kažu da je to možda zato što majke koje žive s partnerima često osjećaju pritisak da kućanske poslove stave ispred vlastitog odmora.

Također, majke koje se nisu udavale su oko četiri sata dnevno odvojile za slobodno vrijeme, a udane žene tri sata i 23 minute.

Udane majke rade više kućanskih poslova kako bi ispunile očekivanja društva

Udane žene smatraju da trebaju raditi više kućanskih poslova, dijelom kako bi ispunile očekivanja o "primjerenom" ponašanju supruge i majke koja je spremna brinuti se o pripremi hrane i pranju odjeće.

Prema studiji, nikad udane i razvedene sudionice na obavljanje kućanskih poslova trošile su dnevno oko pola sata manje nego udane majke.

Za majke je bolje kad im netko drugi, a ne suprug, pomaže u kućanskim poslovima

Prema studiji, majke koje nikada nisu bile u braku, kao i one razvedene, češće su živjele s roditeljima, rođacima ili nekom drugom odraslom osobom. To je možda razlog zašto su samohrane majke manje vremena trošile na poslove oko kuće.

S druge strane, život s muškim partnerom povezan je sa ženama koje troše više vremena na kućne poslove.

Sociologinje su zaključile da nije bitan samo još jedan par ruku već i "kome te ruke pripadaju".

Čini se da su, kad suprug nije u pitanju, majke spremnije podijeliti posao između ukućana. U ovom se slučaju ne osjećaju kao da se od njih očekuje da vode brigu o životu cijele obitelji, odnosno stanara stana.

Samohrane mame svoje slobodno vrijeme provode manje aktivno i gledaju više televizije

Iako su samohrane majke češće imale više vremena za slobodno vrijeme nego one koje su u braku, više su vremena provodile u sjedećim aktivnostima dok su udane majke slobodno vrijeme koristile nešto aktivnije.

Istraživači ipak žele podsjetiti da samohrane mame često rade na napornim poslovima i imaju manju fleksibilnost rasporeda.

No, iako su im životi drugačiji, samohrane i udane majke provode isto vremena vodeći brigu o djeci.

Ostatak vijesti pročitajte na linku.

Srijeda, 04.12.2019. / index.hr