osobni dokumenti

Reorganizacija sustava: Osobna iskaznica će ujedno biti i zdravstvena

Reorganizacija sustava: Osobna iskaznica će ujedno biti i zdravstvena

'Mislim da su iza nas vremena u kojima je MUP bio jedina institucija koja je izdavala osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole...

Spremni smo dio tog posla prepustiti tijelima lokalne samouprave ili pravnim osobama s javnim ovlastima, kao što se vrlo uspješnim pokazalo rješavanje izdavanja prometnih dozvola u stanicama za tehnički pregled. Smatram da bi u nadležnosti MUP-a trebali ostati tek primitak u državljanstvo, dozvole za oružje i reguliranje boravka stranih državljana', najavio je u razgovoru za Hinu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji smatra da proces izdavanja dokumenata treba u najvećoj mjeri digitalizirati korištenjem sustava e-Građani.

Ideja o decentralizaciji izdavanja osobnih dokumenata je na stolu, ali za to će se morati prvo realizirati nekoliko preduvjeta. Prema riječima sugovornika, prvo se mora implementirati plan reorganizacije tijela lokalne uprave i samouprave, o čemu se govori već nekoliko mjeseci, piše Jutarnji list.

Jedna od usluga koja se trenutačno razvija u sklopu daljnje digitalizacije dokumenata je “spajanje” osobne i zdravstvene iskaznice. Već nekoliko godina u Hrvatskoj se izdaju elektroničke osobne iskaznice u koje je ugrađen čip na koji se mogu implementirati mnogobrojne usluge. Kako neslužbe Jutrnji list doznaje, prva usluga koja bi u dogledno vrijeme mogla biti implementirana u osobnu iskaznicu jest zdravstvena iskaznica.

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 10.08.2020. / tportal.hr