Posao privatne detektivke: Jedna je žena uzela bolovanje na poslu da prodaje povrće na placu jer je bila sezona

Posao privatne detektivke: Jedna je žena uzela bolovanje na poslu da prodaje povrće na placu jer je bila sezona

Baloner, šešir, dalekozor, lažni brkovi - tako nas vjerojatno, zahvaljujući filmovima, većina vjerojatno još uvijek zamišlja detektive. No pitate li jednog pravog kako izgleda njegov posao - reći će vam da istraživati ne može baš svatko. 

Mobiteli, aplikacije, kamere, GPS… Nikad više alata za špijunažu! No nekima je i dalje potrebna pomoć privatnog detektiva. Adela radi taj posao već 12 godina, a onome tko ju angažira pokušat će doznati tko ga potkrada, na čiju je internetsku prevaru nasjeo, ide li mu zaposlenik na lažno bolovanje - ali ne i vara li ga supružnik.

- Upravo sam nedavno dobila jedan mail iz inozemstva gdje je momak obrazložio da je on sedam godina u ljubavnoj vezi i da on iz nekog razloga sumnja u vjernost svoje djevojke i da bi on htio provjeriti s kim je ona bila na godišnjem odmoru tu kod nas, rekla je Adela Krivanek Magerl

Adela ovakve slučajeve ne preuzima, prosljeđuje ih kolegama. Ovdje po njoj nije bilo pravnog interesa.

- Prvo, oni nisu uopće u braku. S druge strane, čak i da jesu u braku, svaka osoba ima pravo na privatnost, na osobnost i na jedan dio svog života. Iako kod nas dosta kolega kaže - u obiteljskom zakonu stoji da su supružnici dužni na vjernost. Da, dužni su, ali nisu obavezni, rekla je. 

I da je htjela, teško bi provjerila gdje se kretala i kako je vrijeme provodila dotična gospodična. Hoteli i turističke zajednice takve podatke ne bi joj dali. Za razliku od primjerice austrijskih detektiva koji se služe čak i kombijima u kojima su složeni čitavi laboratoriji za nadzor, hrvatski detektiv zakonski smije imati vrlo malo pomagala.

- Blokić, olovku i manualni fotoaparat, jer može samo fotografirati na licu mjesta, rekla je.

S najčudnijim slučajevima obraćaju joj se - mladi, čiji je način komunikacije za nekoga u njenim godinama - priznaje - neobičan.

- Dolazili su mi studenti koji su se žalili da su njihovi prijatelji znali napraviti lažni profil u njihovo ime na nekim recimo gay stranicama, istaknula je Adela.

Digitalni svijet


Zbog prebacivanja društvenog života u digitalni svijet za pomoć joj se obraćaju i roditelji. Sve manje znaju s kime i kako im djeca komuniciraju.

- Imala sam jednu situaciju gdje su roditelji došli tražiti pomoć zato što je njihovo dijete pokušalo samoubojstvo. Njima nije bilo jasno, s obzirom na to da su oni imućna obitelj, imaju sve - sve su djetetu omogućili, zašto bi to dijete pokušalo samoubojstvo? Pa su onda išli provjeriti jesu li tu u pitanju nekakvi prijatelji, nekakve manipulacije preko nekih društvenih mreža, rekla je...

Ostatak vijesti pročitajte na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 16.11.2023. / magazin.hrt.hr