Po božićnoj uredskoj zabavi se vidi uspjeh u idućoj godini

Po božićnoj uredskoj zabavi se vidi uspjeh u idućoj godini

Žalopojke i zanovijetanja na božićnom je domjenku dobro preskočiti, no nije dobro ni isticanje svojih postignuća jer može djelovati uobraženo.

Ne zaboravite da je božićni domjenak vaše tvrtke ujedno i golemi rizik. Hoće li vaša profesionalna reputacija pasti na dno tijekom samo jedne noći ili vam osigurati uspješnu sljedeću poslovnu godinu, ovisi samo o vama.

Stoga, postoje neka nepisana, ali sveta pravila. Ni slučajno nemojte provesti večer pričajući jedino o poslu. Inače će se tulum od stanke na poslu razlikovati jedino po alkoholu i svečanijoj odjeći. Zaboravite na žalopojke i zanovijetanja zbog previše posla da ne ostanete bez njega. Izbjegavajte kontroverzne teme, poput politike ili religije, a ni prosti vicevi nisu dobrodošli. Ne dopustite da vi i vaša postignuća budu jedina tema cijele noći.  Umjesto da se prejedate pred svima, radije pojedite nešto sitno prije dolaska na party.

Oslobodite desnu ruku, koja će uvijek biti spremna za topli stisak (neka ne bude hladan zbog ledene čase). I neka ta “slobodna” ruka ne plazi previše po leđima vaših nadređenih. Pobrinite se za prijevoz kući i ne hvalite se okolo kako pijete dok vozite. Šefovi računaju na vašu vozačku i dogodine.

TIPOVI KOJI SU SIGURNO NA ZABAVI

Osim što na blagdanskoj proslavi možete naletjeti na drage kolege, koje zbog posla tijekom godine jedva stignete pozdraviti, ovakve prigode neizbježno donose i neka nimalo draga lica. Postoji pet tipova ljudi koje jednostavno morate “odraditi” i još na njih ostaviti najbolji mogući dojam. Tamo će svakako biti i vaš nad-nadređeni, prvi čovjek u tvrtki, a mogućnost da se nađete u njegovu krugu je velika. Pripremite se unaprijed. Razmislite što ćete reći prije nego mu stisnete ruku. Možda je najbolje da ga pitate kako se zabavlja i kakvi su mu planovi za zimske praznike, ali kratko, kako ne biste monopolizirali njegovo vrijeme na štetu ostalih. Negdje u blizini vreba i uredski dosadnjaković, onaj o čijim alergijama, omiljenim serijama i omiljenim ljetovalištima znate sve. Spasite se pozivanjem drugih da vam se pridruže: iz grupe ćete se lakše izvuci. U gomili se krije i dosadna kolegina žena te ide ravno prema vama. Upitajte je za djecu i dajte se u bijeg. Mogli biste nabasati na novoga kolegu, koji se još ne snalazi. Pomozite mu i moglo bi vam se jednom vratiti. U gomili ozarenih lica, međutim, krije se i vaš suparnik, čovjek kojeg ne možete smisliti. Dajte mu kompliment, ponudite ga pićem i potpišite primirje jer u duhu blagdana je i praštanje.

  • Pitanje “Jesu li prave?” početak je razgovora koji nikako ne može dobro završiti, bez obzira na to odnosi li se na cipele, dijamantnu ogrlicu ili što drugo
  • Pitajte kolege hoće li dovesti svoje supruge, kako će se obući... Čak i ako pogriješite, barem nećete biti jedini koji će doći u odijelu među ležerno odjevene
  • Kako skupu haljinu ili odijelo ne biste “ukrasili” mrljom, izbjegavajte jela i sendviče s mnogo umaka
  • Koliko je pogubno napiti se i reći šefu “što ga ide”, toliko je loše čitav tulum stajati ukočeno u uglu
  • Kupujete li dar za kolegu ili šefa, obavezno provjerite ime. Šef Dario neće baš biti oduševljen poklonom s natpisom: “Darijo, najbolji šef na svijetu”
  • Spasite nove, zbunjene kolege te bračne partnere koji su na partyju od društvene izolacije. Bit će vam zahvalni, a razgovor sasvim sigurno zanimljiviji
  • Izbjegavajte puno slanih grickalica, pršuta... U protivnom ćete iz puke žeđi početi redati pića
  • Bit će boljih prilika da probate šarene koktele u kojima ne postoji rizik da povratite po šefu.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 19.12.2019. / 24sata.hr