NOVA SURADNJA HZN-A I HRVATSKE AGENCIJE ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE (HAMAG BICRO)

Norme čine poduzetnike konkurentnijima na inozemnome tržištu

Norme čine poduzetnike konkurentnijima na inozemnome tržištu

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Hrvatski zavod za norme dogovorili su suradnju i razmjenu informacija radi podizanja informiranosti poduzetnika o normama i normizaciji te njihovu implementiranju.

Logotipi

Kao nacionalno normirno tijelo, Hrvatski zavod za norme podiže svijest o normama u malim i srednjim poduzećima (MSP) pružajući sve relevantne informacije te tako promiče njihovo sudjelovanje u normizaciji.

Glavna se tema sastanka, koja je ujedno i povod za buduću suradnju, odnosila na to kako norme mogu pomoći poduzetnicima da se uspješno nose s konkurencijom na inozemnome tržištu.

Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka za poslove normoteke Hrvatskog zavoda za norme i kontaktne točke za mala i srednja poduzeća predstavila je kontaktnu točku za mikro, mala i srednja poduzeća čiji je cilj poticati i olakšavati pristup MSP-ova, normama i procesima razvoja norma kako bi postigli višu razinu sudjelovanja u normizacijskom sustavu, naprimjer utvrđivanjem normizacijskih projekata koji su osobito važni za MSP-ove, osiguranjem besplatnog pristupa ili posebnih popusta za sudjelovanje u normizacijskim djelatnostima, osiguranjem besplatnog pristupa nacrtima norma, primjenom posebnih popusta za kupnju norma itd.

“Primjenom europskih norma poduzetnici dokazuju da su se usmjerili na izvrsnost, kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda. Proizvodi izrađeni prema europskim normama primjenjivi su na čitavome tržištu Europske unije te sukladni sa zakonodavstvom Europske unije. Norme pomažu da proizvodi budu interoperabilni i zamjenjivi s drugim proizvodima koji su već stavljeni na tržište“, objasnila je Ana Marija Boljanović.

Hrvatski zavod za norme (HZN) provodi brojne aktivnosti kojima je cilj olakšati pristup normama i poboljšati sudjelovanje mikro, malih i srednjih poduzeća u aktivnostima normizacije poput objave publikacija, održavanja radionica i slično. Kako bi se olakšao pristup normama, u Hrvatskom zavodu za norme (HZN) ustrojena je normoteka, kao informacijska, dokumentacijska i komunikacijska središnjica, u kojoj je svim korisnicima omogućen besplatan uvid u norme i ostale publikacije iz fonda.

HAMAG-BICRO zalaže se za poticanje malog gospodarstva i razvoj poduzetništva, potiče osnivanje i razvoja subjekata maloga gospodarstva, ulaganja u malo gospodarstvo, financiranje poslovanja i razvoj subjekata maloga gospodarstva kreditiranjem, davanjem jamstva za odobrene kredite od strane kreditora, pružanje potpore za istraživanje, razvoj i primjenu suvremenih tehnologija. Agencija također pruža financijsku potporu inovativnim i tehnološki usmjerenim tvrtkama u Hrvatskoj. Usmjerena je na razvijanje i koordiniranje mjera nacionalne politike povezane s inovacijama i potrebnim financijskim instrumentima s krajnjim ciljem motiviranja privatnog i javnog sektora za ulaganje u istraživanje i razvoj.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici HAMAG-BICRO-a, zamjenik predsjednika uprave Ante Janko Bobetko, ravnatelj sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju, Mate Kovač i Franjo Vukić, voditelj službe za koordinaciju. Uime HZN-a sudjelovali su ravnatelj Hrvatskoga zavoda za norme, Igor Božičević, dr. sc. Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka za poslove normoteke i kontaktne točke za mikro, mala i srednja poduzeća, Danijela Novota Krajnović, viša stručna savjetnica za poslove odsjeka normoteke i Mirjana Fijolić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću.

Više info saznajte na www.hzn.hr

Kontaktna točka za mikro, male i srednje poduzetnike nalazi se u Hrvatskom zavodu za norme na adresi Ulica grada Vukovara 78. Za informacije o normama potrebno je kontaktirati na brojeve telefona 01 610 60 51 / 01 610 60 59 ili e-poštu [email protected]

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 14.02.2023. / www.hzn.hr