Niste ni svjesni koliko je vaš mozak snažan: Ove funkcije to i dokazuju

Niste ni svjesni koliko je vaš mozak snažan: Ove funkcije to i dokazuju

Mozak je najsloženiji ljudski organ. Ne samo da je zadužen za upravljanje osnovnim životnim funkcijama, poput disanja, kretanja i rada organa, već je sposoban i za složene procese razmišljanja, memorije i kontrole ponašanja i emocija, otkriva geek.hr.

Usprkos njegovoj važnosti, često nismo ni svjesni koliko je zaista snažan. Ovi nevjerojatni podaci o ljudskom mozgu pomoći će vam da ga bolje upoznate.

Uvijek je aktivan

Vaš mozak radi čak i kada spavate. Podijeljen je u režnjeve i svaki je odgovoran za određenu funkciju. Frontalni režanj vezan je za kognitivne procese, poput rezoniranja, učenja, kreativnosti, pažnje i kontrole mišića koji omogućuju kretanje i govor. Ovaj dio mozga također nam pomaže da budimo sjećanja i da upravljamo osjećajima i ponašanjem.

Parijetalni režanj zadužen je za senzornu i numeričku obradu, kao i vizualno-prostornu inteligenciju, koja je potrebna za pokret, opažanje dubine i orijentaciju. Temporalni režnjevi primaju zvučne informacije, uključujući i ljudski govor, a uključeni su i u proces memorije. Okcipitalni režanj uključen je u vizualnu obradu i obrazovanje slike koju bilježimo svojim očima.

Petina krvi ide u mozak

Moždane funkcije počivaju na dotoku kisika u krvi. Između 15 i 20 posto krvi odlazi u mozak, dok je srce u mirovanju, ovisno o činiteljima poput starosti, spola i kilaže. Čak 14 ml krvi po otkucaju se srca, u prosjeku, isporučuje u mozak odraslog muškarca. Desna hemisfera mozga upravlja lijevom stranom tijela i obrnuto.

Povreda mozga može nam promijeniti osobnost

Jedan od prvih primjera koliko povreda mozga utječe na mentalni sklop osobe jest Amerikanac po imenu Phineas Gage iz 19. stoljeća. Naime, Gage je doživio nesreću na poslu kada mu se metalna šipka zabila u lubanju, oštetivši mu frontalni režanj. To ga je učinilo djetinjastim, neljubaznim i naprasitim te su na temelju njegovog slučaja znanstvenici uvidjeli da oštećenje ovog dijela mozga izaziva vidne promjene nečije osobnosti.


Ostatak članka pročitajte na: geek.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 04.08.2020.