Nijemci uvode nova pravila: Treba li ih Hrvatska hitno kopirati?

Nijemci uvode nova pravila: Treba li ih Hrvatska hitno kopirati?

Po svemu sudeći Njemačka je pripremila strategiju za suživot sa koronavirusom u kojoj više neće ići na nacionalni lockdown, nego će epidemiološke mjere i akcije biti fokusirane lokalno, na nova žarišta epidemije, navodi Jutarnji list. Njemačka odlučno ide prema potpunoj normalizaciji života uz zadržavanje mjera epidemiološke predostrožnosti.

Njemačka epidemiološka logika ukazuje na potrebu preispitivanja hrvatskih epidemioloških mjera iz sljedećih razloga:

  • Hrvatska ekonomija puno je slabija od njemačke te bi trebali više brinuti o njezinom oživljavanju nego Nijemci, što nije slučaj.
  • Hrvatske epidemiološke mjere su među najstrožima na svijetu, te se sada otvara pitanje kako ih sada liberalizirati i modernizirati.
  • Očigledno je kako se Nijemci vode pitanjem popunjenosti jedinica intenzivne skrbi. Kad bi se u Hrvatskoj dnevno razboljelo 280 ljudi, to bi značilo da ih 30-ak može završiti na intenzivnoj odnosno respiratorima. I u tom slučaju u Hrvatskoj ne bi trebali paničariti, jer imamo vrlo solidni broj respiratora.
  • Ideja lokalnog epidemiološkog djelovanja vjerojatno je lakše provediva u velikoj Njemačkoj nego relativno maloj Hrvatskoj, ali je takva strategija, ako želimo izbjeći potpuni ekonomski kolaps, ipak nužna. Ako se, primjerice, dogodi iznenadno širenje COVID-19 bolesti u Splitu ili Rijeci s 50 novih slučajeva u 7 dana, zašto zatvarati Zagreb, Krapinu, Dubrovnik, Osijek? Ili; ako ćemo imati 'outbreak' u Krapini, zbog čega blokirati javni i poslovni život u Koprivnici?

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 07.05.2020.