Neobičan biznis zagrebačkog studenta: stare kofere pretvara u genijalan proizvod

Foto: Boombo Case, Instagram

Neobičan biznis zagrebačkog studenta: stare kofere pretvara u genijalan proizvod

Prije nego što je pošao na maturalac, Matej Palorec trebao je pronaći jak prijenosni zvučnik čija bi baterija trajala 10 sati, koliko je trajalo putovanje do odredišta. Došao je na ideju da svoj zvučnik jednostavno smjesti u isti kofer sa stvarima za plažu.

Tu ideju u razdoblju koje je uslijedilo odlučio je pretvoriti u posao i tako danas antikne kofere pretvara u cool zvučnike. Kroz tri godine prvotni kofer-zvučnik kojeg je Matej Palorec ‘sklepao’ za maturalac tako je evoluirao u potpuno novi proizvod, sve nakon testiranja više vrsta pojačala, baterija, raznih punjača, prijamnika signala.

Oduvijek je znao da želi osmisliti svoj proizvod kojeg bi lansirao na tržište i tako je hobi pretvorio u posao – danas antikne kofere pretvara u zvučnike.

Antikne kofere kupuje od kolekcionara koji ih godinama sakupljaju, a s nekima od njih redovito posluje.
– Kupujem isključivo očuvane kofere koji su u izvrsnom za svoje godine. Koferi su starosti od 20 pa čak i do 60-ak godina. Komponente nabavljam iz raznih trgovina u Zagrebu, dok dio njih i sam izrađujem, poput pojačala i filtera za zvučnike, otkriva Matej za srednja.hr

Sada je student građevine i znanje koje ondje stječe baš mu i nije od koristi u ovom poslu. Ali većinu toga naučio je u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, koju je pohađao prije faksa.

Matej svoje zvučnike prodaje od 500 kuna, a cijena može rasti i do 5.000 kuna, ovisno o željama kupca kojima se prilagođava.
– Kada kupac odabere što želi, ja mu dajem nekoliko dizajnerskih ideja među kojima on može birati. Dostupni koferi su objavljeni na mom Instagramu BoomboCase te se mogu naručiti porukom ili mailom, kaže Matej.

Interesa za kofer-zvučnik ima, ne samo na domaćem tržištu, nego i inozemnom. Matej je već ostvario nekoliko suradnji i s osobama iz inozemstva, iz država poput Njemačke, Austrije i Slovenije.

– U svemu mi puno pomaže otac koji me je naučio biti strpljiv te mušteriji isporučiti unikatan proizvod bez greške. Slušanjem njega, svakom koferu se posvetim maksimalno te korištenjem svog znanja u elektrotehnici i pomoći očeve vještine i spretnosti u izradi nekog proizvoda, kupca svaki put na isporuci kofera ostavim bez teksta. Doslovno, veli Matej.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala srednja.hr

Srijeda, 29.01.2020. / www.srednja.hr